Необходимостта от носене на маски и използването на други средства за лична защита ще стане едно от условията за връщането на Италия към нормален живот в условия на запазваща се опасност от коронавируса и липса на ваксина. Това заяви днес пред Сената италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от ТАСС и БТА.

Джузепе Конте представи план за възстановяване на Италия след като периодът на карантина беше удължаван два пъти и трябва да изтече на 3 май.

Конте заяви днес, че до уикенда ще разкрие стъпките, които страната ще предприеме, за да отслаби ограниченията, да отвори отново икономиката и да излезе от кризата, предизвикана от коронавируса.

Италия, която има най-много смъртни случаи сред европейските държави, е под карантина от 9 март, като някои региони бяха блокирани и по-рано. 

Конте се опитва да намери баланс между нов скок в броя на заразените от коронавирус и допълнителни щети за италианската икономика.

"Бих искал да мога да кажа: Нека отворим всичко. Веднага", написа Конте във Фейсбук. "Но такова решение би било безотговорно. Това би накарало кривата на заразяване да се покачи неконтролируемо и би застрашило всички усилия, които полагахме досега", каза той.

Премиерът подчерта, че планът за постепенно възобновяване на страната, така наречената "фаза 2", ще бъде изготвен "преди края на тази седмица". Според него, разумно е да се очаква този план да започне да се прилага от 4 май.

Коментирайки предстоящите предизвикателства, Конте обясни, че успоредно с разрешението на бизнеса да възобнови дейността си, експертите трябва да обмислят как работниците ще стигнт до и от работа, за да избегнат задръстванията, които могат да отворят вратата за нови случаи на зараза.

По-рано този месец Конте постави задача на работна група, съставена от икономисти, юристи, социолози и други експерти, да обсъдят мерките, необходими за рестартиране на икономиката, като същевременно защитават здравето на работниците. 

Работната група се оглавява от бившия изпълнителен директор на "Водафон" Виторио Колао.

Планът ще бъде национален, но ще отчете и регионалните различия. Например, хора, живеещи в по-бедната южна част на Италия, посочиха като несправедлив факта, че те са обект на същите условия за блокиране, както на север, където е центърът на заразата, независимо че има по-малко случаи на заразяване с коронавирус и гъстотата на населението в много райони е по-ниска.

Средиземноморската държава отчете в понеделник за първи път от февруари спад в броя на хората, които в момента боледуват от коронавирус. Намалял е и броят на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение.

Според официално регистрирания брой на смъртните случаи - 24 144, Италия все още е на второ място след САЩ.

Днес мъртните случаи от новия коронавирус в Италия днес нараснаха с нови 534 души спрямо 454 вчера, което е най-високият им еднодневен брой от петък, съобщи службата за гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

Броят на новозаразените за последните 24 часа се увеличи до 2729 днес спрямо 2256 вчера. Общият брой на починалите в страната става 24 468 души, вторият най-висок в света след този в САЩ.

Общият брой на заразените е 183 957 души, третият най-висок в света след САЩ и Испания.

Броят на хората, които в момента са заразени, намаля до 107 709 души спрямо 108 237 вчера, което е спад за втори пореден ден.

Днес в интензивни отделения в Италия има 2471 души спрямо 2573 вчера, което запазва тенденцията на спад по този показател.

От първоначално заразилите се към днешна дата за оздравели са обявени 51 600 души спрямо 48 877 вчера.

"При днешната здравна ситуация правителството изработи стратегия от пет точки. Първата от тях е запазването на социалната дистанция, а също използването на средства за лична защита дотогава, докато не се появи адекватно лечение и ваксина (срещу коронавируса)", обобщи Конте.