Италия ще обяви преди края на тази седмица плановете си за постепенно смекчаване на карантинните мерки, наложени заради борбата срещу новия коронавирус. Прилагането на облекченията ще започне от 4 май, заяви днес премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

"Бих искал да кажа: хайде да отворим всичко. Веднага. Започваме от утре сутринта . . . Такова решение обаче би било безотговорно. То ще изстреля кривата на заразата нагоре по безконтролен начин и ще нулира всичките ни усилия досега", написа италианският премиер във Фейсбук.

Той призова да се действа на базата на национален план за "отваряне, който обаче отчита и местните особености".

На фона на критиките от индустриалните лобита срещу затегнатите преди месец карантинни мерки и прогнозите за 8-процентов икономически спад в Италия тази година, Конте каза, че разхлабването на ограниченията ще стане на основата на внимателно проучване и научни данни , а не "за да удовлетворим част от общественото мнение, исканията на някои производствени сектори, на отделни компании или на конкретни региони".

Италианският премиер обърна внимание, че осъществяването на този план крие рискове, които "ние трябва да сме готови да ограничим до минимални равнища". Той изисква компаниите да спазват необходимите мерки за безопасност на работните места, но да се отчита и потокът от работници, който "отварянето" ще генерира, и ефекта му върху обществения транспорт, особено в пикови часове", допълни Конте.

Броят на новозаразените с коронавируса в Италия спадна до 2256 вчера - най-ниското дневно равнище от над 1 месец, съобщи Гражданска защита. До момента вирусът е причинил смъртта на 24 114 в страната.