План в четири етапа за подготовката на Истанбул за предстоящо земетресение представи министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Министърът посочи, че неговото министерство работи по изготвянето на четириетапен план, включително специален закон за земетресенията.

Въпросът за устойчивостта на Истанбул при земетресения отново попадна в центъра на внимание след двата разрушителни труса на 6 февруари в южната част на страната, които отнеха живота на над 50 000 души и причиниха сериозни разрушения в 11 окръга на страната.

Геолозите предупреждават Истанбул за предстоящо силно земетресение от повече от 20 години.

По думите на министъра първият етап на плана включва ускоряване на проектите за градска трансформация, които вече са в ход в 188 точки в 39 района, като добави, че в момента около 165 000 жилищни единици са в процес на преустройване.

"От 2012 г. насам в Истанбул са обновени около 800 000 жилища. Понастоящем усилията за обновяване са в ход за около 165 000 жилищни единици. Смятаме, че министерството трябва да ускори този процес", подчерта Йозхасеки.

Втората фаза на плана за земетресенията в Истанбул включва изграждането на 350 000 устойчиви на земетресения жилища в предварително определени резервни жилищни райони. Министърът уточни, че приоритет за тези жилища ще имат обитателите на уязвими на земетресения сгради.

Преминавайки към третия етап, Йозхасеки подчерта, че продължава кампанията "Половината от нас", в рамките на която министерството покрива половината от разходите на обитателите на неустойчиви сгради за трансформацията на жилищата им, като целта е този процес да напредне още повече.

За кампанията са получени над 1 милион заявления и проектът може да бъде реализиран при одобрението на две трети от обитателите на дадена сграда, добави Йозхасеки, цзитиран от БТА.

Специален закон за земетресенията в Истанбул е последният етап от плана за защита на мегаполиса с население от 16 млн. души от земетресения, посочи той.

"През последните 11 години се сблъскахме с различни пречки в проекта за градска трансформация в Истанбул. Искаме да премахнем тези пречки, да ускорим процеса и да приемем този закон", заяви Йозхасеки.

Като отбеляза, че законът ще въведе приложими разпоредби, той обясни, че докато преди за преобразуването на дадена сграда се е изисквало единодушното одобрение на всички жители, по-късно това изискване е било сведено до две трети. Въпреки това несъгласните в една сграда създават пречки. За да се ускори процесът, законът предвижда, че реализирането на проектите за сградна трансформация може да започне с одобрението само на половината от жителите, добави Йозхасеки.

"Нека всички разберем това: Турция е страна, която е застрашена от земетресения. Около 66 процента от територията ни и 71 процента от населението ни живеят в зони на земетресения от първа и втора степен", заяви министърът.