Силите за сигурност на САЩ са прехванали в началото на седмицата писмо с рицин, изпратено до президента Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

Информацията беше съобщена от телевизия Си Ен Ен и в. "Ню Йорк таймс", които се позовават на източници от вътрешното министерство.

Писмото, адресирано до президента на САЩ Доналд Тръмп, е изпратено от Канада. Идентифицирана е жена, заподозряна, че е изпратила писмото.

Токсинът е бил открит в обект извън пределите на президентството, където се проверява пощата, изпращана до Белия дом. Два теста са потвърдили, че става дума за рицин.

Федералното бюро за разследване (ФБР) съобщи за медиите, че заедно със Сикрет сървис и полицейската служба на американската пощенска служба проучва "подозрително писмо, изпратено до център за правителствена поща". В момента няма информация за заплаха за обществената сигурност".

Освен това Сикрет сървис проверява дали не са били изпратени писма и до други високопоставени лица.

По данни на в. "Ню Йорк таймс" писма с отрова са били изпратени и в други федерални агенции, намиращи се в Тексас.

Намереният в пратката рицин може да предизвика, ако бъде погълнат, гадене, повръщане, вътрешно кървене, прекратяване на функцията на някои органи и смърт. Това е най-силната растителна отрова, близо 6000 пъти по-силна от цианида. Доза с размери на глава на топлийка може да предизвика смърт в рамките на 36 до 72 часа. Не е известна противоотрова.

Това не е първият случай, при който Белият дом става обект на нападение с рицин, отбелязва Ройтерс. Естественият токсин е доста стабилен, което позволява изпращането му по пощата.

През 2018 г. ветеран от "тюлените" на САЩ беше арестуван и призна, че е изпращал на Тръмп и членове на неговата администрация (включително тогавашния министър на отбраната и директорите на ФБР и ЦРУ) писма, съдържащи субстанцията, от която се извлича рицин.

През 2014 г. мъж от Мисисипи беше осъден на 25 години затвор, след като изпратил писма, посипани с рицинов прах на президента Барак Обама и други високопоставени лица. Същата година актьор от Тексас беше осъден на 18 години затвор за изпращане на писма с рицин до Обама и кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Засега няма коментар от Белия дом.