Северна Корея ще уеднакви часовото време с Южна Корея на 5 май. Пхенян ще премеси стрелките на часовници с 30 минути напред.

Двете страни бяха в една и съща часова зона до 2015 г., когато Пхенян въведе собствена, като върна стрелките с 30 минути назад спрямо Сеул.

Междувременно китайският министър на външните работи Ван И ще посети тази седмица Северна Корея, съобщи говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Визитата ще се състои в сряда и четвъртък по покана на севернокорейския външен министър И Йон-хо, посочи в кратко комюнике министерството, цитирано от Франс прес. Ван И ще е първият китайски външен министър, посещаващ Северна Корея от 2007 г. насам.

Посещението бе обявено, след като надеждите за пробив в посока на мира на разделения Корейски полуостров миналата седмица се увеличиха в резултат на историческата среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, на която двамата обещаха "пълно ядрено разоръжаване".

Китай приветства в петък срещата, похвали Ким Чен-ун и Мун Дже-ин за куража и определи като историческо ръкостискането им на демаркационната линия, разделяща полуострова.

Китай е основният дипломатически и икономически поддръжник на Северна Корея. Отчаян от непредвидимостта на съседката си обаче, Пекин е категорично против ядрените амбиции на Пхенян и прилага стриктно икономическите санкции на ООН. При все това Пекин призова за решаване на кризата около севернокорейската ядрена програма мирно, посредством диалог и преговори.

Китай е единственият голям икономически партньор на КНДР, но търговията се сви с около 90 процента, тъй като Пекин изпълнява санкциите, наложени на Пхенян заради ядрените опити и ракетните му изпитания, припомня Асошиейтед прес.

Миналия месец Ким Чен-ун осъществи дългоочаквана визита в Пекин.

В същото време рейтингът на южнокорейския президент Мун Дже-ин за пръв път от четири месеца насам надвиши 70% на фона на срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи в понеделник агенция Рьонхап, цитирана от ТАСС.