Северна Корея е информирала Япония за намерението си да изстреля сателит през следващите дни. Това съобщи днес японското правителство, което призова Пхенян да "отмени" изстрелването. То съвпада с големи американско-южнокорейски военни учения, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Помолих (японските) министри да предоставят информация на обществеността, да си сътрудничат със засегнатите страни, да призоват Северна Корея да отмени това изстрелване и да предприемем всички възможни мерки, за да се подготвим за всеки непредвиден случай", каза пред медиите японският премиер Фумио Кишида.

Канцеларията на японския премиер, който заяви днес, че е бил информиран от Пхенян за плановете за изстрелването, инструктира правителството да събере информация и да работи със САЩ, Южна Корея и други страни, за да призоват Пхенян да отмени изстрелването. Южнокорейското министерство на обединението днес призова също Северна Корея незабавно да се откаже от изстрелването, посочва Ройтерс.

В отделно изявление японската брегова охрана издаде предупреждение за "изстрелване на сателитна ракета" между 24 август и 31 август за три опасни зони, в Жълто море, Източнокитайско море и водите край източните брегове на остров Лусон във Филипините.

Предишен опит на Пхенян да изстреля сателит, преди три месеца, завърши с неуспех. На 31 май ракета, представена от Пхенян като носител на военен сателит за наблюдение, се разби в Жълто море малко след излитане, като севернокорейските власти посочиха като причина технически проблем.

Пхенян обясни, че иска "да се изправи срещу опасните военни дейности на САЩ и техните васали".

Южнокорейската армия, след сложна 36-дневна операция в морето, най-накрая извади части от ракетата и сателита. След проверка от южнокорейски и американски експерти, южнокорейското министерство на отбраната прецени, че сателитът няма военно предназначение.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун превърна разработването на военен шпионски сателит в приоритет. Вашингтон и Сеул от своя страна подозират Пхенян, че разработва нова междуконтинентална балистична ракета, която включва технологии, подобни на тези на ракета за изстрелване на сателит.

Съобщението за изстрелването съвпада с големите американско-южнокорейски военни учения "Улчи Фрийдъм шийлд", които започнаха вчера и трябва да продължат до 31 август.

Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), официална държавна агенция на Северна Корея, предупреди днес, че въпросните съвместни военни учения на Южна Корея и САЩ могат да предизвикат "термоядрена война".