Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че Пхенян няма да се поколебае да извърши "ядрена атака", ако врагът го провокира с ядрени оръжия, съобщи КЦТА, цитирана от БТА.

Според севернокорейската официална новинарска агенция Ким е направил тази забележка по време на среща с военнослужещи от ракетните войски на Северна Корея във връзка със състоялото се преди няколко дни учение за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

Северна Корея съобщи преди два дни, че в понеделник е извършила ракетно изпитание с най-новата си междуконтинентална балистична ракета, за да направи оценка на военната готовност на ядрените си сили срещу все по-нарастващата враждебност на САЩ, което предизвика осъждане от страна на Вашингтон и неговите съюзници.

Ким заяви, че извършеното в понеделник изстрелване е показало високата степен на мобилност на военните и способността им за бърза атака, като призова към усилия за по-нататъшното укрепване на бойната им ефективност, допълва КЦТА.

В отделно изявление Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер, упрекна Съвета за сигурност на ООН, че е водил заседание по повод на изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета от Северна Корея, като заяви, че това е учение на нейната страна с цел самозащита.

Първите дипломати на САЩ, Южна Корея и Япония осъдиха вчера неотдавнашното изстрелване на балистични ракети от Северна Корея и призоваха Пхенян да започне "диалог по същество без предварителни условия", предаде Ройтерс, като се позова на тяхно съвместно изявление.

"Съединените щати, Япония и Република Корея застават заедно, като се противопоставят на продължаващото разработване от Северна Корея на нейните незаконни оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети", заявяват американският държавен секретар Антъни Блинкън, японската министърка на външните работи Йоко Камикава и южнокорейският външен министър Пак Джин.