Северна Корея изстреля днес балистична ракета с голям обсег към Източно море, съобщиха военните в Сеул, часове преди лидерите на Южна Корея и Япония да се срещнат, за да обсъдят заплахите от Пхенян и други общи предизвикателства, предаде Йонхап.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол и японският министър-председател Фумио Кишида планират да проведат днес среща на върха в Токио, на която се очаква ядрените и ракетните заплахи от страна на Севера да заемат водещо място в дневния им ред, добавя БТА.

Нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Севера създадоха нов импулс за Сеул и Токио да преодолеят историческите си вражди и да работят заедно, за да се справят с предизвикателствата пред сигурността, отбеляза Йонхап.

Последното изстрелване се случи на фона на продължаващото южнокорейско-американско учение "Щит на свободата". Северът окачестви учението като "подготовка за агресивна война" и заплаши да предприеме "съкрушителни" действия срещу военните дейности на съюзниците.

Междувременно президентът на Южна Корея Юн Сук-йол пристигна в Япония за разговори с министър-председателя Фумио Кишида, предаде японската агенция Киодо, цитирана от БТА.

Двудневната визита на Юн в Токио стана факт, след като миналата седмица Южна Корея обяви предложение за уреждане на военновременния спор за принудителния труд с Япония.

Ако на срещата си Кишида и Юн успеят да постигнат напредък по ключовия въпрос, се очаква те да потвърдят възобновяването на реципрочните посещения на лидерите на двете азиатски държави - практика, която е преустановена от 12 години, казват дипломатически източници.

Предвид севернокорейските ядрени и ракетни заплахи двамата лидери вероятно ще се споразумеят и за подновяване на двустранните разговори по въпросите на сигурността с участието на служители на министерствата на външните работи и на отбраната, допълват източниците. Такива разговори бяха проведени за последен път през март 2018 г.

За последен път южнокорейски държавен глава пътува до Япония през юни 2019 г. за срещата на върха на Г-20 в Осака. Тогавашният президент Мун Дже-ин обаче не проведе двустранни разговори с японския министър-председател Шиндзо Абе.

Съгласно предложението подкрепяна от южнокорейското правителство фондация ще изплаща обезщетения на ищците, които са спечелили съдебни дела за предполагаемия им принудителен труд по време на колониалното управление на Япония на Корейския полуостров през 1910-1945 г., вместо на компаниите, срещу които са заведени искове.

Отношенията между Токио и Сеул се понижиха до най-ниската си точка от десетилетия при управлението на Мун, след като през 2018 г. южнокорейският върховен съд нареди на две японски компании - "Мицубиши хеви индъстрис" и "Нипон стийл" - да изплатят обезщетения на ищците. Но Юн, който встъпи в длъжност през май 2022 г., се опитва да подобри връзките с Япония, като същевременно укрепва военното сътрудничество със Съединените щати на фона на ракетната заплаха от Севера, отбеляза Киодо.