"Пфайзер/Бионтех" са стартирали клинични изпитвания на бъдеща ваксина против варианта Омикрон, предаде СNN.

Изследването, провеждано с близо 1500 души на възраст 18-55 години, има за цел да установи безопасността, ефективността и имунния отговор, който предизвиква препаратът, както при първоначално поставяне, така и като бустерна доза.

В клиничните изпитвания участват три групи пациенти. В първата са хора, които вече са имунизирани с две дози с утвърдената ваксина на "Пфайзер" най-малко 90 до 180 дни преди поставянето на новия медикамент. На тях ще бъде поставена една доза от новия препарат.

Във втората група са с три дози от ваксината, като те ще получат и една от новия препарат.

Участниците в последната група не са вакинирани с "Пфайзер". Те ще получат три дози от ваксината срещу Омикрон, която ще се прилага в същата дозировка като досегашната.

"Докато настоящите изследвания и данните от света показват, че бустерите продължават да осигуряват високо ниво на защита срещу тежки заболявания и хоспитализация с Омикрон, ние признаваме необходимостта да бъдем подготвени в случай, че тази защита отслабне с течение на времето", казва в Катрин Янсен, вицепрезидент на "Пфайзер" и ръководител на отдела за изследване и развитие на ваксините.