Петима души са били ранени при руските удари, нанесени снощи в Одеса, а една от главните художествени галерии в града е повредена, съобщиха украински служители в черноморското пристанище, цитирани от Ройтерс.

"На 6 ноември Одеският национален музей на изкуството навършва 124 години", заяви в Телеграм Олег Кипер, губернатор на Одеска област, чийто административен център е град Одеса, предава БТА.

"В навечерието на 6 ноември руснаците "поздравиха" нашия архитектурен паметник с ракета, която падна наблизо", добави той, като уточни, че петимата пострадали са настанени в болница.

Стените на сградата са повредени, някои прозорци и стъкла са счупени, отбеляза губернаторът. В музея, разположен в един от най-старите дворци на Одеса, преди войната са се помещавали повече от 10 000 произведения на изкуството, включително картини на някои от най-известните руски и украински художници от края на 19 и началото на 20 век.

Градският съвет на Одеса публикува видеоклип, на който се виждат взривени прозорци и отломки в сградата на Одеския национален музей на изкуствата, където по стените са окачени картини.

"Ситуацията е под контрол, но всичко ще трябва да бъде обстойно разгледано", заяви кметът на Одеса Генадий Труханов пред медията Суспилне.

На улицата в близост до музея нападението е оставило няколкометрова дупка. По данни на градските власти там е пострадал един човек.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.