Германската прокуратура обвини в държавна измяна петима души, за които се предполага, че са планирали да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах. Те били готови да убиват, за да свалят правителството на Германия, предаде Ройтерс като се позова на изявление на главния прокурор.

Групата, сформирана в средата на януари 2022 г., си била поставила за цел "да предизвика чрез насилие наподобяващи гражданска война условия в Германия" с надеждата да свали правителството и да събори парламентарната демокрация, се казва в изявлението.

Според съобщението на прокуратурата членовете на групата били приели, че това може да включва и загуба на човешки живот.

И петимата са в ареста от миналата година насам, когато властите за първи път разкриха подробностите около предполагаемия заговор. Групировката, която целеше преврат, бе разбита на 7 декември 2022 г.

Според прокуратурата заподозрените са предприемали все по-конкретни стъпки за подготовка. Те са създали две отделни крила на групата, едното - военно, а другото - административно.

Чрез изпълнение на план от три стъпки те искали да предизвикат национална криза, да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, ако се наложи да убият охраната му и тогава да свикат национално събрание, за да свалят правителството и да назначат нов лидер.