Петдесет деца са останали сирачета след трагедията във въгледобивната мина в района на град Амасра, окръг Бартън, съобщава в. "Тюркие", цитиран от БТА.

Общо 41 миньори загинаха и 11 бяха ранени при смъртоносната експлозия в петък в рудника в Северозападна Турция.

"Пожарът в мината бе угасен, но пожарът в душите на семействата, загубили близките си, се разгаря все по-силно", пише "Тюркие", като добавя, че 27 жени са останали вдовици след трагедията.

Общо 50 деца от 25 семейства са останали без бащи. Планира се образованието на всички тези деца да бъде поето изцяло от министерството на образованието на Турция.

В неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че правителството незабавно ще изплати на семействата на загиналите работници по 1 350 000 турски лири обезщетение (74 567 евро).

Петима прокурори работят по няколко версии за причината за взрива в мината. Едната версия е, че експлозията е била причинена от избухване на газ гризу, който е причинил и пожара в галериите, намиращи се на 300 и 250 метра дълбочина. Друга версия е повреда в трансформатор е причинила пожара.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) иска да бъде формирана специална комисия за разследване на причините за поредната трагедия в мина в страната.

Снимка: АР/БТА

По-рано депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия от град Зонгулдаг Дениз Явузйълмаз публикува в профила си в социалните мрежи извадка от одитен доклад на Сметната палата от 2019 г., в който се посочва, че натрупването на газ е достигнало на дълбочина 300 метра и се увеличава опасността от експлозия и пожар, както и че се препоръчва да бъдат взети необходимите мерки.