Всеки мирен план за Украйна трябва да признава руската анексия на четири нейни области, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков отхвърли мирния план от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски. Всички предложения за слагане на край на конфликта трябва да отчитат "днешните реалности", предупреди говорителят на Кремъл, според когото Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна вече са част от Руската федерация, добавя БТА.

Русия анексира тези четири украински региона след референдуми през септември, отхвърлени от Киев и Запада като фалшиви. Освен това Москва на практика не контролира изцяло нито една от тези области, отбелязва Ройтерс.

Зеленски представи мирния си план миналия месец. Украинският президент лобира за своята инициатива, която обсъди с редица чуждестранни лидери, сред които и президентът на САЩ Джо Байдън, и призовава за провеждането на световна среща на върха за мир на тази основа.

Планът предвижда изтеглянето на руските войски от международно призната територия на Украйна (т. е. от всички окупирани от 2014 г. територии). Москва на свой ред многократно увери, че е готова да преговаря с Киев, но казва, че не вижда желание от негова страна, отбелязва Ройтерс.

Във всекидневната си сводка за хода на войната Институтът за изследване на войната коментира днес, че Русия не се е отказала от максималистичните си цели в Украйна и не възнамерява да води сериозни преговори. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира изказване на руския министър на външните работи Сергей Лавров от вчера, че страната му ще продължи да се стреми към военно решение на конфликта, докато украинското правителство капитулира пред нейните условия.

Киев и Западът са "добре запознати с предложенията на Русия за демилитаризация и денацификация" на контролираната от Украйна територия, заяви вчера Лавров в интервю за ТАСС и предупреди, че руската армия "ще реши тези проблеми", ако тези искания не бъдат изпълнени, припомня Институтът за изследване на войната в сводката, публикувана на неговия сайт.

Американският изследователски център отбелязва, че руските искания за "демилитаризация" имат за цел да лишат Украйна от капацитет да се защитава при нови атаки, а под "денацификация" се има предвид смяна на властта в Киев.

Лавров също призова Украйна и Съединените щати да признаят анексирането от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Междувременно украинският заместник-министър на вътрешните работи Евген Енин, цитиран от ДПА, заяви, че 700 обекта критична инфраструктура са били унищожени в Украйна от началото на руската инвазия в страната на 24 февруари.

Той уточни, че има предвид газопроводи, електрически подстанции, мостове и други.

Над 35 хиляди инфраструктурни обекта в Украйна са понесли щети в резултат на действия на руските въоръжени сили, добави Енин.

От октомври Русия взема целенасочено под прицел украинската енергийна инфраструктура. Вследствие на това милиони хора в Украйна остават внезапно без ток, а понякога и без отопление и вода, на фона на застудяването на времето, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Снощи и тази сутрин имаше въздушни атаки в няколко украински области. На особено тежък обстрел бяха подложени вторият по големина град в Украйна - Харков, на североизток, както и Херсон. В освободения миналия месец южен украински град са паднали десетки ракети и снаряди.