Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди днес, че неговият син Николай е участвал в офанзивата в Украйна. Това е станало няколко месеца, след като Николай Песков бе обвинен, че се е опитал да се измъкне от възможността да бъде пратен на фронта, предадоха Франс прес и "Известия".

"Той отслужи своя срок във Въоръжените сили на РФ, изпълни конституционния си дълг. Той наистина взе участие в специалната военна операция, той е възрастен човек - той взе решението", каза Песков, но отказа да влиза в повече детайли, като уточни пред "Известия" по телефона, че "това няма отношение към неговата работа".

В събота ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че 33-годишният Николай Песков е служил храбро и героично в Източна Украйна в продължение на шест месеца.

Пригожин поясни, че Песков-младши е бил там под друга самоличност, присъствието му е било пазено в тайна и той е обслужвал реактивна система за залпов огън "Ураган" на силите на "Вагнер", пише БТА.

"Разбира се за руския народ това е една необичайна ситуация, защото всички са свикнали децата на елита да бъдат укривани от родителите им", коментира Пригожин.

След изявленията на Пригожин тогава в. "Комсомолская правда" публикува интервю с Николай Песков, в което той казва, че е избрал да се бие, за да изпълни дълга си и, че е получил медал за военните си подвизи.

На 22 април Песков-младши разказа подробности за близо 6-месечната си служба, по време на която не е разкривал нито истинското си име, нито фамилията си

По думите му семейството му го е подкрепило да замине на фронта, но не веднага. В ефира на "Соловьов лайв" дори бяха излъчени кадри с участието на Николай Песков в зоната на бойните действия, които датират от края на януари и са заснети край Соледар.

Евгений Пригожин пък отбеляза, че Песков-младши е служил като артилерист в ЧВК "Вагнер" - бил зачислен да зарежда реактивна система за залпов огън "Ураган". Пригожин наблегна, че неговата машина е работила много добре. За това, че Песков-младши служи във "Вагнер" знаели само двама - Пригожин и ръководителят на кадровата служба.

Преди шест месеца Николай Песков бе обвинен, че се е опитал да се измъкне от повиквателна в армията по време на устроена му телефонна клопка. В края на септември, когато Русия обяви частична военна мобилизация, блогър, подкрепящ намиращия се в затвора руски опозиционер Алексей Навални се обади на Песков-младши и се представи за служител на руската армия, набиращ нови попълнения.

Тогава Песков-младши припомни на кого е син и изтъкна, че не би било много коректно той да бъде в армията. После синът на Песков уточни, че той лично нямал проблеми да брани родината си, но първо искал да види какво би могло да се направи по неговия конкретен случай. Разговорът тогава бе излъчен директно в ефира от блогъра и злепостави сина на Дмитрий Песков.