Кремъл обяви, че не разглежда вариант с въвеждане на смъртното наказание за четиримата заподозрени в пряко извършване на нападението в концертната зала "Крокус сити хол" в град Красногорск в Подмосковието на 22 март вечерта, причинило смъртта на най-малко 137 души, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на прессекратаря на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Според постъпилите за момента информации ранените при терористичния акт по време на концерт на руската група "Пикник" са 182. Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

"Към настоящия момент ние не взимаме участие в подобна дискусия", заяви Песков по въпроса за смъртното наказание.

ТАСС припомня, че определени политици са излезли с предложение Русия да въведе смъртното наказание. Председателят на парламентарната група на управляващата партия "Единна Русия" в Държавната дума (долната камара на руския парламент) Владимир Василиев заяви пред представители на медиите, че темата за въвеждането на смъртното наказание за тероризъм в Руската федерация ще бъде задълбочено и съдържателно проучена, за да се вземе в крайна сметка решение по този въпрос, което да отговаря на очакванията на обществото.

Председателят на парламентарната комисия по международните въпроси към Държавната дума и лидер на Либералдемократическата партия Леонид Слуцки написа в своя канал в приложението "Телеграм" след нападението в петък вечер, че в такива случаи може и трябва да се направи изключение от мораториума върху прилагането на смъртното наказание в Русия.

Песков не коментира телесните повреди каквото и да е било за видимите признаци на насилие - синини, подутини и рани - по телата на заподозрените, които бяха забелязани по време на съдебните заседания за гледането на мярката им. Той бе лаконичен: "Оставям този въпрос без отговор."

Снимка: АР/БТА

На снимките от арестите, излъчени по руската държавна телевизия, трима от четиримата предполагаеми нападатели имат кръв по лицата си. Друго видео, разпространявано по интернет, чиято автентичност не е потвърдена, показва някой как някой зад кадър реже ухото на един от заподозрените.

Снимка: АР/БТА

По време на изслушването на заподозрените пред съда в Москва снощи, един от тях имаше бяла превръзка върху ухото, докато друг пристигна в инвалидна количка и със затворени очи.

Снимка: АР/БТА

Той не взе отношение и по въпроса дали Кремъл е бил предупреден от САЩ за подготвяне на терористичен акт в Москва. "Разузнавателни данни не се разгласяват", каза говорителят. "Те никога не се предоставят директно на Кремъл. Предават се по каналите на специалните служби - от една спецслужба на друга. Това се отнася за категорията на така наречената "поверителна информация", която, разбира се, не се разгласява", допълни Песков.

От думите му стана ясно, че руските правоприлагащи органи работят самостоятелна и без международна помощ. И в момента няма никакви контакти със западни колеги, посочи Дмитрий Песков. В същото време отбеляза, че лидерите на страни като Беларус, Узбекистан, Таджикистан и Турция са се обадили на руския президент Владимир Путин във връзка с терористичната атака.

"Там бяха изразени намерения за подобряване и укрепване на двустранното сътрудничество в областта на борбата с тероризма, тази тема беше обсъдена, но в момента няма контакти със западняци", каза Песков.

Прессекретарят на Путин отбеляза, че президентът продължава да получава доклади от съответните служби по всички линии, свързани с нападението в "Крокус сити хол".

На 23 март, в деня след нападението, държавният глава е получил доклади от директора на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев, председателя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин и началника на Националната гвардия на Русия (Росгвардия) Виктор Золотов.

Според агенция "Интерфакс" говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че за вечерта е насрочена среща с представители на организациите за сигурност и други сфери на държавната власт. Те ще обсъдят и въпроса за това какви служби могат да бъдат използвани в подкрепа на жертвите и техните семейства.

ТАСС припомня, че са били задържани 11 души, замесени в терористичната атака, включително и четирима преки извършители, които според информация на агенцията са се опитали да избягат към границата с Украйна. Путин каза в телевизионно обръщение, че по предварителни данни украинската страна е подготвяла "коридор" за извършителите на терористичната атака за преминаване през границата.

Кремъл не коментира днес съпричастността на "Ислямска държава" към нападението в Красногорск.

"Вие задавате въпрос, свързан с хода на следствие. Ние нямаме право по никакъв начин да коментираме това. Призоваваме ви да се насочите към информацията, която се подава от правоохранителните органи", заяви представителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Ройтерс посочи, че според Песков "е неуместно" да се коментира разследването на трагедията в "Крокус сити хол". Освен това той оспори твърденията на САЩ, че на "Ислямска държава" принадлежи организацията на терористичния акт.

Прессекретарят на Путин е обвинил Вашингтон в "покриване на Украйна", отбелязва Ройтерс. Агенцията посочва, че четиримата заподозрени преки извършители, единият от които таджик, остават в предварителния арест по обвинения в тероризъм.

Ройтерс припомня, че Украйна отрече да има каквато и да е роля в нападението. Европейският съюз също отрича версията на руския президент. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че всички признаци сочат, че нападението срещу концертната зала в покрайнините на Москва, при което загинаха най-малко 137 души, е било извършено от джихадистката групировка "Ислямска държава", и се обърна към Русия, че би било "цинично и контрапродуктивно" да се опитва да обвинява за този терористичен акт Украйна, предаде Ройтерс.

Днес руската държавна телевизия не спомена нито "Ислямска държава", нито Украйна, но посочи, че часовете за патриотично образование в училищата в страната ще се фокусират върху тероризма.

На мястото на трагедията разследващите продължават да претърсват развалините на концертната зала, опустошена от гигантски пожар, подпален от нападателите.

Броят на ранените e 182, а 97 остават в болница, съобщиха властите.

ИЗБРАНО