Русия ще продължи да се консултира с жителите на областите Запорожие и Херсон по въпроса за границите, в които те влизат в състава на Руската федерация, заяви в говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Част от разясненията вече дойдоха [по въпроса за границите], ще ви кажа с по-малко юридически термини. ЛНР и ДНР са в границите от 2014 г. Херсон и Запорожие - ще продължим да се консултираме с населението на тези региони за границите", каза Песков. "Това е недвусмисленият отговор в момента: ще продължим да се консултираме с хората, които живеят в тези региони", добави той.

Говорителят на Кремъл не отговори на въпроса на кого принадлежат териториите, които са под контрола на ВСУ в тези райони. "Кои точно [територии]? Сега нямам какво повече да добавя по този въпрос", заключи Песков.

Той също така уточни, че не се планира провеждането на референдуми в новите територии по въпроса за границите, в които те влизат в състава на Руската федерация. "Все още не", каза говорителят. В отговор на уточняващ въпрос за формата, в който Москва планира да се консултира с населението на Херсонска и Запорожка област по въпроса за границите, говорителят на Кремъл заяви: "Сега не мога да отговоря на въпроса ви, но със сигурност във всеки случай всяка конфигурация ще зависи само от волята на хората, които живеят на определена територия."

Коментирайки дали границите ще бъдат определени до момента, в който руският президент Владимир Путин подпише съответните закони, Песков обясни: "Не, мисля, че формулировката [на границите] ще остане същата." "Бих се задоволил с формулировката, която вече използвах", заключи той.

На 30 септември в Кремъл се състоя церемония, по време на която Путин подписа договори с ръководителите на Донецката и Луганската народна република и Запорожската и Херсонската област за включването на тези региони в състава на Руската федерация. Вчера Конституционният съд на Руската федерация призна за законна анексията на четирите украински области.

Освен въпроса за границите на анексираните територии Песков коментира изявленията на чеченския лидер Рамзан Кадиров относно ядрените оръжия и кандидатурата на Украйна за членство в НАТО.

Кремъл следи ситуацията около кандидатурата на Украйна за членство в НАТО. Песков посочи, че потвърждаването на бъдещото членство на Украйна в НАТО е една от причините за т.нар. "специална операция". "Видяхме различни реакции от страна на НАТО - има страни, които подкрепят варианта за ускорено присъединяване, има и такива, които не го подкрепят", каза говорителят на Кремъл.

Коментирайки предложението на чеченския ръководител Рамзан Кадиров да се използват тактически ядрени оръжия, Песков припомни, че всичко е описано в ядрената доктрина на Русия. "Тук не може да има други съображения", подчерта той.

Относно думите на Путин относно извънредната ситуация около "Северен поток" Песков заяви: "Известно е, че в условията на нефункциониране на трите тръби на "Северен поток" САЩ получават възможност да продават повече от своя втечнен природен газ. И са известни държави, които имат военно-технологичния потенциал да извършат такава диверсия. "Има държави, които нямат никакъв интерес от това, включително европейските държави и Русия", каза той.