Партията на европейските социалисти (ПЕС) приветства решителната подкрепа на Европейския парламент срещу нарушаването на човешките права от властите във Филипините.

Близо 12 000 души са били убити във Филипините от полицията и от подкрепяни от правителството криминални групи, като част от извънсъдебните екзекуции, свързани с кампанията срещу наркотиците.

Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща незачитането на човешките права от президента Дуерте и опитите му да заглуши критиците на властта в и извън страната, включително заместник-генералния секретар на ПЕС Джакомо Филибек, който беше експулсиран от страната по-рано през седмицата. Филибек бе във Филипните по покана на местната социалдемократическа партия Акбаян, когато властите го екстрадираха заради острите критики срещу режима.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви:

"Стрелбата по хора на улицата показва пълно незачитане на основните права на човека. Това е не само грешно, но и обречено на провал. Призоваваме президента Дуерте да насочи усилията си към борбата срещу мрежите за трафик на наркотици, вместо да екзекутира дребни дилъри и наркозависими. Също така, настояваме филипинското правителство да спре със заплахите и враждебните действия срещу критиците си, включително срещу активисти за човешките права, журналисти и опозиционни лидери, и да прекрати политически-мотивираните преследвания. Всички филипински граждани имат права и те трябва да бъдат зачитани".