Перуанският парламент обяви вчера мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор за персона нон грата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Причината за това са вербални атаки на мексиканския лидер по отношения на перуанската президентка Дина Болуарте, отбелязва АФП.

Лопес Обрадор нарича Болуарте "узурпаторка" и в началото на месеца отказа да ѝ предаде председателството на латиноамериканския търговски блок Тихоокеански алианс, тъй като поставя под съмнения легитимността ѝ като държавен глава.

Дина Болуарте стана президентка на Перу след отстраняването от властта на президента Педро Кастильо, който бе арестуван за опита си да разпусне парламента през декември.

Отстраняването на Кастильо, който е представител на перуанската радикална левица, бе разкритикувано от мексиканския президент, който предостави убежище на съпругата и децата на Педро Кастильо.

Откакто Кастильо бе свален, между Перу и Мексико има сериозно дипломатическо напрежение. През февруари например Болуарте съобщи, че отзовава перуанския посланик от Мексико.

Вчера мнозинството от перуанските депутати одобри предложението за обявяване на Андрес Мануел Лопес Обрадор за персона нон грата, като обвини мексиканския лидер в опит за намеса във вътрешните работи на Перу.