Пентагонът обяви пакет от помощи за Украйна на стойност 2,1 милиарда долара, който според него включва критични средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Пакетът включва системи за противовъздушна отбрана HAWK и ракети, 105- и 203-милиметрови артилерийски снаряди, безпилотни летателни апарати "Пума", лазерно управляеми ракетни системи и помощ за обучение и поддръжка, се казва в изявление на американското министерство на отбраната.

Това е един от най-големите пакети от средства, предоставяни от САЩ. Той беше обявен в момент, когато има признаци, че Украйна започва, или е на път да започне, дългоочакваната контраофанзива, за да се опита да си върне териториите, завзети от Русия.

За разлика от американското оборудване, оръжия и боеприпаси, които по-често се изпращат от складовете на Пентагона и се доставят бързо на Украйна, тези пари ще бъдат предоставени в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна и са предназначени да бъдат изразходвани през следващите месеци или дори години, за да се осигурят бъдещите нужди на Киев в областта на сигурността, пише АП.

Междувременно Белият дом пък обяви, че Русия изглежда задълбочава военното си сътрудничество с Иран и е получила стотици дронове камикадзе от Техеран, които използва за удари срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Цитирайки разсекретена наскоро информация, Белият дом каза, че дроновете са били произведени в Иран и доставени през Каспийско море, а след това използвани от Русия срещу Украйна.

"Русия използва ирански безпилотни летателни апарати през последните седмици, за да нанася удари по Киев и да тероризира украинското население, а руско-иранското военно сътрудничество изглежда се задълбочава", посочи в изявление говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

"Обезпокоени сме също от това, че Русия работи с Иран за производството на ирански безпилотни летателни апарати в самата Русия", допълни говорителят.

Според Кърби САЩ разполагат с информация, че Русия получава от Иран материали, необходими за изграждане на завод за сглобяване на дронове, който може де заработи още в началото на следващата година.

"Разполагаме със сателитна снимка на планираното местоположение на завода за производство на дронове в руската специална икономическа зона "Алабуга", каза говорителят.

Русия и Иран взаимно се подкрепят, каза Кърби и добави, че Техеран иска да закупи военно оборудване на стойност милиарди долари от Москва, включително хеликоптери и радари.

"Русия предлага на Иран безпрецедентно военно сътрудничество, включително в сферата на ракетите, електрониката и противовъздушната отбрана", добави говорителят.

"Това пълномащабно военно партньорство вреди на Украйна, на съседите на Иран и на международната общност. Продължаваме да използваме всички средства, с които разполагаме, за да осветлим и да попречим на тези дейности, включително чрез споделяне на информация с обществеността, и сме готови да направим повече", каза говорителят.

Кърби допълни, че доставките на дронове представляват нарушение на правилата на ООН и САЩ ще се постараят да потърсят отговорност от двете страни.

САЩ по-рано са налагали санкции срещу ирански служители в отбранителни предприятия заради доставки на дронове на Русия. Иран признава, че е доставял дронове на Москва, но казва, че те са били доставени още преди началото на руската инвазия в Украйна.

"Ще продължим на налагаме санкции срещу онези, които са замесени в предаването на иранско военно оборудване на Русия, което тя използва срещу Украйна", заключи Кърби.