До 2035 г. Китай вероятно ще има 1500 ядрени бойни глави, ако продължава да надгражда ядрения си арсенал със сегашните темпове, обяви в публикуван днес доклад Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Те бързо увеличават арсенала си с този тип оръжие, а това е прекалено съществено, за да се пази в тайна", каза високопоставен американски служител по време на пресконференция по повод ежегодния доклад на Пентагона за китайската армия.

"Това поражда въпроса дали те не правят известна промяна на стратегията си, която се основаваше на т.нар. "икономично и ефективно възпиране", допълни той.

В доклада, който се отнася предимно за 2021 г., се посочва, че към този момент китайският ядрен арсенал съдържа над 400 бойни глави.

Очакванията на Пентагона до 2030 г. те да се увеличат до 1000 остават непроменени, каза американският служител. Той допълни, че прогнозата до 2035 г. броят на китайските ядрени бойни глави да нарасне до 1500 се базира на поддържаните от Пекин темпове на увеличаване на въоръжението.

Китай казва, че арсеналът му е много по-малък от този на САЩ или Русия и че е готов на диалог. Условието, което обаче Пекин поставя, е Вашингтон да намали броя на ядрените си бойни глави и да го изравни с този на Китай.

САЩ разполагат с около 3700 бойни глави, от които 1740 са в готовност за действие, сочат данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ).

На конгреса на Китайската комунистическа партия през октомври президентът Си Цзинпин намекна, че Китай ще засили капацитета си за стратегическо възпиране.

В доклада на Пентагона отново се посочва, че Вашингтон е обезпокоен от засилващия се натиск на Пекин върху Тайван.

По време на днешната пресконференция американският представител заяви, че САЩ не очакват инвазия в Тайван в близко бъдеще.