Става дума са американците, които помагат на кюрдските и арабските сили, участващи в борбата с "Ислямска държава".

Говорител на Пентагона обаче подчерта, че тези "забранени зони" не са "зони, забранени за полети". Пред журналисти говорителят Питър Кук обясни разликата така:

"Ние отправяме неведнъж напоследък към сирийците предупреждение, че ще отбраняваме нашите сили и че им препоръчваме да не изпращат самолети над зоните, където действат нашите сили. Това не са "зони, забранени за полети... Наричайте ги както искате".

Миналата седмица американски изтребители излетяха на два пъти, за да осигурят защита на американските сили за специални операции и на партньорски сили, след като бойни самолети на сирийския режим прелетяха близо до североизточния сирийски град Хасака.

Кук каза, че подобни случаи не е имало от миналия петък и подчерта: "Ако е необходимо, ще изпращаме самолети да отбраняват нашите сили".

Последните предупреждения към Сирия да не изпраща бойни самолети над райони, където има американски военни, са били предадени чрез руски военни.

На въпрос дали американската политика предвижда сваляне на сирийски или руски самолети, ако те са заплаха за американските военни на сушата, Кук отвърна: "Ние ще отбраняваме нашите сили на сушата, абсолютно".

"Сирийският режим, подпомаган и насърчаван от своите съюзници Русия и Иран, засилва ескалацията с безразборните си бомбардировки", продължи говорителят на Пентагона. Той повтори системните американски обвинения, че руските ВВС нападат цивилни:

"Бомбардировките на гъсто населени градски райони, спирането на водата и електричеството и осакатяването на цивилни разпалва гражданската война в Сирия и по никакъв начин не вреди на екстремистките групи, което, разбира се, бе първоначалната причина за руската военна интервенция в Сирия".

От друга страна САЩ се усъмниха снощи дали Русия наистина е спряла да използва иранска военновъздушна база, предаде Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър коментира, че САЩ следят внимателно сътрудничеството между Русия и Иран, но не са наясно дали използването на тази военновъздушна база е спряло окончателно.