"Има проблем и трябва да бъдат направени реформи на пенсионните системи като цяло" на фона на увеличаването на продължителността на живота и ниската раждаемост в ЕС, посочи Барозу на обща пресконференция с премиера на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро.
Испания е ротационен председател на ЕС до 1 септември 2010 г. 

"Ние призоваваме правителствата да действат отговорно и в рамките на социалния диалог, за да извършат реформи на европейската пенсионна система, която искаме да запазим" в бъдеще, допълни Барозу.
Днес в Мадрид Барозу имаше работен ден с 27-те членове на новата Европейска комисия и испанското правителство.

Испанските синдикати призоваха симпатизантите си да излязат на демонстрации в цялата страна в знак на протест срещу непопулярното предложение на социалистическото правителство да се вдигне постепенно възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години.

Барозу изрази днес "пълното си доверие към испанската икономика", която има проблем с големия бюджетен дефицит и неотдавнашните опасения на пазарите дали може да укрепи финансите си.
"Няма да наливам вода в мелницата на спекулациите на спекулантите. Ще направя един-единствен коментар: "Имам пълно доверие в испанската икономика", заяви Барозу, цитиран от АФП, на пресконференцията със Сапатеро. Барозу подчерта, че Испания не е единствената страна, която отчита силно отклонение от критериите за дефицитите: "Днес 20 европейски страни имат прекомерен дефицит и за всички тях ние сме започнали процедури, чрез които да заздравят държавните си сметки през идните години", допълни Барозу.

Председателят на Европейската комисия отхвърли категорично каквото и да е сравнение на положението на европейските страни, които имат "различни икономики с различни проблеми". 

Европейската комисия ще представи подробни предложения за новата икономическа стратегия на 3 март, съобщи още Жозе Барозу, цитиран от ДПА и БТА.
Европейската икономика се нуждае от "нова посока", допълни Барозу, ангажирайки се с официални и подробни предложения за така наречената икономическа стратегия 2020, включваща нов енергиен план.

Комисията се надява, че ЕС ще вземе решения въз основа на предложенията, които се очаква да бъдат направени в началото на март, каза Барозу, допълвайки, че "няма време за губене".