Правителството вчера представи нови мерки за съкращения на разходите на стойност 11.5 млрд евро, които ще засегнат най-много пенсионерите и държавните служители.

Само преди дни Гърция поиска от еврозоната извънреден мостов заем, за да закърпи положението в бюджета, докато намери начин да съкрати разходи за 11,5 млрд. евро и да успокои международните кредитори. Парите са нужни на коалиционното правителство в Атина, за да изплати облигации на обща стойност 3,1 млрд. евро, държани от Европейската централна банка, чийто падеж изтича на 20 август.
В същото време обаче гръцкото правителство не е изпълнило 210 от около 300 цели за икономии от пакета антикризисни мерки, договорен с международните кредитори. Освен това министрите от правителството на Самарас бламираха новия финансов министър и не осигуриха необходимите съкращения в бюджетите си, с които трябваха да се осигурят икономии за 11.5 млрд. евро за следващите две години.

За първи път Гърция ще въведе таван за пенсиите, който ще се движи между 2 200 и 2 400 евро. Пенсиите над 1400 евро ще се намалят с 10 на сто, а между 1 000 и 1 400 с 5%. Еднократното обезщетение за пенсиониране ще се свие с минимум 10%, а за държавните служители ще достигне 23 на сто.

Ще се орежат и социалните надбавки, които в момента са над 90 вида. Вчера в Атина пристигна и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, който се срещна с премиера Андонис Самарас. Това е първото посещение на Барозу в Гърция от началото на кризата.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поиска от Гърция да спази поетите ангажименти, като изтъкна, че всички европейски ръководители са заявили, че Гърция трябва да остане в еврозоната, при условие че спази ангажиментите, съобщават гръцките медии. Пред журналисти в Атина след среща с гръцкия премиер Андонис Самарас председателят на Еврокомисията каза, че "думите вече не са достатъчни, делата са много по-важни", отбелязвайки, че Самарас го е уверил, че страната му ще спази поетите ангажименти.

Барозу посочи, че разбира тревогите на гръцките граждани за направените от тях саможертви, но подчерта, че са нужни реформи и повишаване на конкурентноспособността на гръцката икономика. Той отправи послание към гърците, като каза, че "има надежда, тъй като те не са сами".

Гръцкият министър-председател изрази решимостта на правителството да извършни структурните промени, приватизациите и да приложи договорените с кредиторите мерки за ограничаване на бюджетния дефицит. Ще направим всичко възможно, за да има растеж, така че страната да реализира поставените цели, каза Самарас. Той добави, че се е договорил с Барозу да работят заедно "за да може Гърция да стане конкурентноспособна, за да има икономически растеж и видима надежда за излизане от кризата".

В тази насока според гръцкия премиер са и плановете на правителствота да ускори сливането и премахването на губещи държавни предприятия, да промени инвестиционния климат, да засили усвояването на средства от европейските фондове, да спре неплащането на данъци в страната, да осигури ликвидност и свежи пари и драстично да съкрати държавните разходи.

Самарас е поставил пред Барозу и въпроса за нелегалната имиграция, като е подчертал необходимостта за съгласувани усилия при решаването на този проблем.