Отношенията между Скопие и София се влошават в последно време, а рожденият ден на Гоце Делчев е бил използван от страна на България за ненужно вдигане на напрежението, каза днес президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос за оценката си за двустранните отношения между двете държави.

"На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една европейска държава, като уважава правото на хората да отдават почит към един велик македонски революционер и изолира всички, които идват, за да провокират и предизвикват инциденти. Ситуацията на границата е кристално ясна - всички, които искаха да влязат в Република Северна Македония го направиха и бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев, онези, които се опитаха да нападнат полицията, получиха депортиране и глоби за нарушение. Всички европейски страни го правят по идентичен начин. Нека ми се обади един гражданин на България, на когото е отказано да влезе в Северна Македония и да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев освен тези, които създадоха проблеми, за което има и видео кадри", каза Пендаровски.

Що се отнася до срещите в София, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, на представители на българската общност в Северна Македония Пендаровски каза, че "това не е нищо ново и те (македонските българи) от самото начало не могат да разберат, че както според двустранния Договор за приятелство и добросъседство с България, така и според всички международни норми, гражданите на Република Северна Македония трябва да потърсят правата си, ако мислят, че те са застрашени, от македонските институции".

"За съжаление тръгнаха по обратния път и това е грешно. Това не означава, че ние няма да отговорим на техните потребности така, както и на всеки друг македонски гражданин, но смятам, че те напразно си губят времето в разговори с европейските институции и съда в Страсбург, докато преди това не са поискали подкрепа или поне да са обяснили проблемите си тук в Скопие", добави Пендаровски.

По думите му декларацията, приета в последния ден от работата на българския парламент, "не се различава от тази, приета преди три години", но тя е едностранна декларация, която е за вътрешна употреба с оглед предстоящите избори и не среща разбиране в Брюксел, а за европейския път на страната е важна преговорната рамка, която е приета от всички държави-членки на ЕС, включително и България.

Изявленията на Пендаровски бяха направени по време на съвместната пресконференция с президента на Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в страната, и която беше попитана дали отношенията между България и Република Северна Македония са били предмет на разговорите й с българския президент Румен Радев по време на посещението й в България.

"Имах за цел да се запозная с позициите и на двете страни, техния начин на мислене и техните интереси. Надявам се, че ще можем да приветстваме Република Северна Македония в ЕС и ще се опитаме, ако имаме възможност, да допринесем за по-бързото изчистване на тези разногласия ", посочи Новак.