Китайският външен министър Цин Ган каза на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че САЩ са виновни за нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и допълни, че ако не променят политиката си, никакви буфери няма да предотвратят дерайлиране на отношенията и "със сигурност ще има конфликт и конфронтация", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърът каза, че САЩ следват пътя на потискане и сдържане на Китай вместо на конкуренцията.

По думите му, погрешната политика на САЩ към Китай е "безразсъдна и хазартна", а на карта са поставени фундаменталните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството.

Цин каза, че начинът, по който САЩ са реагирали на инцидента с балона е породил дипломатическа криза, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата червена линия на Китай, която САЩ не трябва да пресичат, каза министърът.

Той допълни, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ и никоя друга страна няма право да се намесва в това.

Цин отбеляза, че Китай си запазва правото да вземе всички необходими мерки да постигне "обединение" с Тайван - самоуправляващ се остров, който отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет върху него.

Украинската криза изглежда е движена от нечия невидима ръка, която я тласка към удължаване и ескалация на конфликта, каза още министърът.

По думите му, "тази невидима ръка използва Украйна в интерес на опредалени геополитически цели".

"Конфликтът, санкциите и натискът няма да решат проблема ... Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани", каза Цин.

"Китай не е страна в кризата и не предоставя оръжия на никоя от страните в конфликта. Върху какво тогава се базират обвиненията, санкциите и заплахите срещу Китай? Това е абсолютно недопустимо", каза министърът.

Китай трябва да развива отношенията си с Русия, тъй като светът става все по-турбулентен", допълни Цин.

Попитан дали Китай и Русия в бъдеще ще се откажат от долара във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете държави трябва да използват тази валута, която преценят, че е сигурна и надеждна.

Китайският първи дипломат каза, че криза като тази в Украйна не бива да се повтаря в Азия, а опитите да се обкръжи Китай са обречени на провал.

Китай изцяло зачита правото на държавите в Близкия изток да бъдат господари на съдбата си и няма намерение да запълва никакъв така наречен "вакуум", каза още Цин.

Китай ще продължи да защитава справедливостта и да подкрепя страните от региона в стремежа им да постигнат политическо уреждане на спорните въпроси чрез диалог и консултации, допълни китайският външен министър.