Турските власти смятат, че опитът за преврат на 15 юли миналата година е осъществен от групировката ФЕТО на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ. Гюлен отрича тези обвинения.

Турските власти са започнали процедура за лишаване от гражданство и на редица депутати от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), съобщава  турското министерство на вътрешните работи.

По данни на вестник "Хюриет дейли нюз" всичките 130 души ще загубят турското си гражданство, ако не се върнат в страната в рамките на три месеца. Междувременно стана ясно, че турските власти са предприели и разследване срещу 102 хиляди души, заподозрени в ползване на мобилното приложение Байлок (ByLock).

Смята се, че приложението е било използвано за комуникация между гюленистите от Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) за подготовката и реализирането на опита за преврат.

По искане на Главната прокуратура в Анкара разследването ще води Съветът за информационни технологии и съобщения (БTK - надзорен орган за турските телекомуникационни оператори). За целта органът е разработил специална програма за следене на интернет трафик.

В списъка фигурират имената на полицаи, военни, съдии, прокурори, преподаватели. Досега са били предприети мерки срещу 50 хиляди от лицата, включени в списъка. Десет хиляди от тях живеят в Анкара и Истанбул.

"Миллиет" пише, че всички заподозрени, които са били разпитвани досега, са отрекли, че са използвали мобилното приложение и са казали, че нямат никаква представа за какво служи. Заподозрените са обяснили, че предполагат, че приложението било свалено от децата или внуците им.

Турция предприе след опита за преврат мащабни чистки, като над 40 000 души бяха арестувани, а над 100 000 бяха уволнени или отстранени от длъжност, включително преподаватели, полицаи, магистрати, журналисти.