"На британците беше продаден един много тежък наркотик, който предизвиква халюцинации. И в момента британската нация халюцинира. Те имат представа, че ако скочат от небостъргач, ще могат да полетят. Но това няма как да се случи" - така бившият външен министър Соломон Паси коментира ситуацията с Брекзит пред БНТ.

"Хората, които продадоха този наркотик на Великобритания, ще трябва да понесат своята политическа отговорност, но за съжаление в живота не става така - плащат следващите поколения", смята добави той.

По думите му има моменти на просветление и има трезви гласове, които искат "да изваят британското общество от тази наркоза", но и те са попаднали в плена на референдума Брекзит.

"Това ще бъде една политическа трагедия, един икономически хаос. Ще има и териториални измерения, защото големият спор между Великобритания и Испания за Гибралтар вече ще бъде предрешен в ЕС в полза на Испания. Нищо чудно британците да загубят политически позиции и за Фолклендските острови", прогнозира Паси.

Според него причината за Брекзит се нарича популизъм.

"В момента няма активно поколение, което помни ужасите на Втората световна война и причините, които доведоха до нея. А причините, които доведоха до нея, бяха популизъм. Заради това, че популизмът е добре забравен в Европа, започва да се завръща и това е нещо, на което всички ние ще плащаме цената", каза още Соломон Паси.