Японският император Нарухито направи днес първото си публично обръщение по случай рождения си ден, откакто се възкачи на престола преди почти четири години, след отлагане заради епидемията от COVID-19. Той призова да бъдат подкрепени хората, които се борят с инфлацията и пандемията, предаде Ройтерс.

Всички снимки вижте тук

"Мнозина изпитват трудности във всекидневието си заради пандемията и покачващите се цени", каза Нарухито на пресконференция за японските медии, която се проведе в двореца малко преди рождения му ден, информира БТА. Часове по-късно той излезе на балкона на двореца, за да приеме поздравления и благопожелания от хилядите събрали се хора.

"Сърцето ми се къса, като мисля за хората в уязвимо положение, които са вече на възраст, които имат увреждания и се нуждаят от подкрепа, както и за хората в нищета и децата им", каза още императорът.

Още снимки ТУК

"Все пак е окуражаващо и съм благодарен, че мнозина са тези, които подкрепят уязвимите хора", допълни Нарухито.

Нарухито, който навърши 63 години, беше коронясан за император на 1 май 2019 г., след като неговият баща Акихито стана първият император, абдикирал от два века насам.

Снимка: БТА

В обръщението си японският император дълбока скръб за хората, които са жертва на конфликти по целия свят, като изтъкна важността на диалога и сътрудничеството, без да назовава определени държави, съобщи Асошиейтед прес.

Снимка: БТА

Публичните обръщения на императора по случай рождения му ден са ежегодна традиция, но от 2020 г. насам събитието се отлагаше заради пандемията.

Миналия месец Нарухито възобнови и традицията за новогодишно обръщение за пръв път след избухването на пандемията от ковид, тъй като страната премахна ограниченията и се върна към нормалния живот.

Нарухито бе придружен от съпругата си императрица Масако, 21-годишната им дъщеря Аико и брат му престолонаследника Акишино, който също бе със съпругата и дъщеря си.

Снимка: БТА

Броят на присъстващите бе ограничен до по-малко от 5000 души, избрани измежду повече от 60 000 желаещи, съобщи управата на императорския двор. Преди пандемията всеки имаше право да присъства на публичните изявления на императора.

"Щастлив съм, че рожденият ми ден се празнува за първи път публично", каза Нарухито.

На пресконференцията си императорът също така изрази дълбоката си признателност към императрица Масако за това, че е прекарала повече от половината си живот с него.

Снимка: БТА