Първият министър на горивата и енергетиката на Русия Владимир Лопухин почина от коронавирус, съобщи писателят Денис Драгунский, цитиран от ТАСС.

"Днес от коронавирусна инфекция на 69 години почина моят отдавнашен и верен приятел Владимир Михайлович Лопухин, на когото съм много задължен в моята духовна и интелектуална биография", написа Драгунский във Фейсбук.

От 10 ноември 1991 г. до 30 май 1992 г. Лопухин оглавяваше министерството на горивата и енергетиката на РСФСР/РФ. Той беше съветник на правителството на Русия по въпросите на международното икономическо сътрудничество и горивно-енергийния комплекс, нещатен съветник на и.д. министър-председател Егор Гайдар.

През времето, когато главяваше министерството на горивата и енергетиката, той успя да разработи концепция за реформиране на горивно-енергийния комплекс и назначи Михаил Ходорковски, който беше малко известен тогаваq за председател на фонда за подпомагане на горивната и енергийната индустрия с права на заместник-министър. Президентът Борис Елцин не одобри концепцията на Лопухин, но ръководителят на Менатеп даде висока оценка за него. "Лопухин свърши много голяма работа за нас - той ни въведе в кръга на работниците, работещи с нефт и газ", каза Ходорковски в интервю.

След като подаде оставка от правителството, Лопухин получи работа в инвестиционната банка Lazard Freres, която от времето на Брежнев съветва руското правителство и става партньор в московския клон. Той помага на "Газпром", "Юкос", "Сургутнефтегаз", "Роснефт".

През 1996 г. Лопухин напуска банката (година по-късно Lazard Freres свива операциите си в Русия) и създава собствена компания, Vangward.

От 2007 до 2015 г., Лопухин е бил член на съвета на директорите на ЗКК "Сухой граждански самолет".