Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подписаха днес в Пхенян договор за всеобхватно стратегическо партньорство, предаде Ройтерс.

Путин и Ким проведоха разговор "на четири очи", който продължи около 2 часа.  В рамките на преговорите Путин е нарекъл договора "фундаментален документ, който ще залегне в основата на нашите отношения в продължителна перспектива".

Двамата лидери започнаха преговори за засилване на военните връзки, след голяма церемония по посрещането на руския президент в Корейската народнодемократична република. Руският президент получи пълна подкрепа за действията на Русия в Украйна и обявиха "нов разцвет" на отношенията между двете страни, "който не може да се сравни дори с периода на отношенията между СССР и КНДР от миналия век". 

"Фундаментален" документ за задълбочаване на сътрудничеството

В началото на разговорите Путин заяви, че двете страни ще подпишат "фундаментален" по думите му документ, който ще трасира пътя на отношенията между Москва и Пхенян за много години напред, съобщиха агенциите.

"Подготвен е документ, който ще лежи в основата на нашите отношения за десетилетия напред,", каза руският лидер и отбеляза, че Русия и КНДР са постигнали "голям напредък" в укрепването на двустранните връзки в резултат на посещението на севернокорейския ръководител в Русия миналата година.

Русия се бори срещу десетилетната "хегемонистична и империалистическа политика" на САЩ и съюзниците им, посочи още Путин.

"Имам предвид нашата борба срещу натрапваната ни от десетилетия хегемонистична, империалистическа политика от САЩ и сателитите им по отношение на Русия", каза Путин.

Той благодари на севернокорейския лидер за подкрепата на КНДР за Русия, включително по въпроса за Украйна.

"Високо ценим вашата последователна и твърда подкрепа за руската политика, в това число и на украинското направление", посочи Путин и добави, че взаимодействието между двете страни е основано на принципа на равноправието и взаимното зачитане на техните интереси.

По думите му Русия и Северна Корея са свързвани от много десетилетия на истинско приятелство и добросъседство.

 

"Пламенната дружба между двете страни монолитно ще укрепва"

Севернокорейският лидер на свой ред заяви, че възнамерява да укрепи още повече стратегическото сътрудничество с Москва, съобщиха руските агенции.

"Международната обстановка се усложнява и се мени бързо", каза Ким, цитиран от ТАСС. "При тази ситуация възнамеряваме да задълбочим още повече стратегическите връзки с Русия и руското ръководство."

Севернокорейският лидер добави, че страната му "оценява" ролята на Москва в поддържането на стратегическото съотношение на силите в света, и изрази подкрепа за действията на Русия в Украйна.

Правителството на КНДР "изразява и пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ по отношение на специалната военна операция в Украйна за защита на суверенитета, интересите на сигурността, а също и териториалната цялост", подчерта Ким, като използва възприетия от Кремъл термин за войната в Украйна.

Севернокорейският лидер добави, че руско-севернокорейските отношения са навлезли в период на нов разцвет, който не може да се сравни дори с периода на отношенията между СССР и КНДР от миналия век.

По думите му "пламенната дружба между двете страни монолитно ще укрепва".

Преговорите между двете делегации се провеждат в мемориалния комплекс Кумсусан, а в състава на руската са министърът на външните работи Сергей Лавров, първият вицепремиер Денис Мантуров, вицепремиерът Александр Новак, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, помощникът на президента по международните въпроси Юрий Ушаков, посланикът на Русия в КНДР Александр Мацегора, военният министър Андрей Белоусов, министърът на природните ресурси Александр Козлов, здравният министър Михаил Мурашко, транспортният министър Роман Старовойт и др.

Преди началото на срещата Путин беше посрещнат днес с помпозна церемония от Ким на централния площад в Пхенян, който беше украсен за случая с голямо пано с портретите на двамата ръководители, показва видео, публикувано от Кремъл.

Хиляди жители на севернокорейската столица, сред които множество деца с цветя и балони, приветстваха Путин и Ким под музикалния съпровод на военен оркестър, посочват Ройтерс и Франс прес.

С церемонията на площад "Ким Ир-сен", около обяд местното време, беше сложено началото на серия събития, включително галаконцерт и държавен прием. Общо двамата лидери ще прекарат заедно 9 часа.

Западният печат: "Взаимоизгодно споразумение между двама бандити"

Путин и Ким са двама авторитарни лидери, обединени от войната, обобщава в. "Ню Йорк таймс". Необходимостта от боеприпаси, които да използва в Украйна, принуждава руския президент да задълбочава връзките си със Северна Корея, в съюз, предизвикващ притеснения на Запад.

Това е първото посещение на Путин в Северна Корея от 24 години насам, отбелязва португалският в. "Ешпресо". То се провежда, след като севернокорейският диктатор Ким Чен-ун посети източните региони на Русия.

"Взаимоизгодно споразумение между двама бандити", гласи заглавието на статия на френския в. "Депеш" за посещението на руския президент в Пхенян.

Двамата лидери са вече неразделни, отбелязва френското издание, като припомня, че те се срещнаха само преди 9 месеца във Владивосток. След издаването на заповед за арест срещу Путин от Международния наказателен съд, той вече не може да ходи, където иска, рискувайки да бъде арестуван. Но също като Иран и Китай, Северна Корея не признава авторитета на МНС, така че може да посрещне руския президент с отворени обятия.

 Преди да пристигне в Пхенян, Путин вече благодари на режима на Ким Чен-ун, че "подкрепя твърдо" водената от Русия офанзива на територията на Украйна. Помощ, която се изразява в изпращането на боеприпаси - а неотдавна Пентагонът обвини Москва, че е използвала и севернокорейски балистични ракети.

"Депеш" цитира и ген. Жером Пелистранди, главен редактор на "Дефанс насионал", който отбелязва, че по отношение на боеприпасите с калибър 122 и 152 мм "запасите на Пхенян са практически неизчерпаеми. Изгодната цена е гарантирана, от качеството може да има какво да се желае, но поне има количество - и това съвпада идеално с руската доктрина, базирана на количество, а не на точност. Според американците от началото на конфликта са били прехвърлени 1 милион снаряда". Това позволява на Русия да поддържа темпото на артилерийския обстрел и да се концентрира върху производството на танкове и на по-сложни боеприпаси, подчертава генералът, цитиран от в. "Депеш".