Румънски съд осъди днес бивш агент от тайните служби на 13 месеца затвор заради отричане на Холокоста, съобщава АФП. Агенцията отбелязва, че това е първата присъда, произнесена от румънското правосъдие, след приемането през 2002 г. в страната на закон, наказващ отричането на Холокоста.

74-годишният Василе Зърнеску, полковник от резерва, публикува през последните години редица статии, отричащи Холокоста, както и книга, озаглавена "Холокоста - една дяволска лъжа".

Това първо осъждане за отричане на Холокоста изпраща сигнал за твърдост на правосъдието, заяви пред АФП историкът Александру Мурару, който наскоро бе определен за специален представител на румънското правителство за Паметта и борбата срещу антисемитизма.

През последните години множество дела от този тип бяха прекратени.

Този случай е още по-интересен, тъй като не става дума за частно лице, а за бивш член на разузнавателната служба, подчертава Мурару.

Доклад на Институтата "Ели Визел" в Букурещ от май 2020 посочваше, че има "скрит антисемитизъм" в румънското общество, подхранван включително от изказвания на високопоставени политици, както и от "тревожно нарастване на реториката на омраза срещу евреите, разпространявана в интернет".

Зърнеску, който е бил в разузнавателната служба от 1991 до 2002 г, заяви пред АФП, че ще обжалвна присъдата.

След като дълго време отричаше отговорността си за Холокоста, Румъния прие през 2002 г. закон, предвиждащ наказания от шест месеца до пет години затвор за "публично отричане на Холокоста и на последиците от него".

Между 280 000 и 380 000 румънски и украински евреи и 11 000 роми са загинали по време на Холокоста в Румъния и в териториите под неин контрол тогава, според доклад от 2004 г. на комисия от историци, председателствана от Ели Визел, лауреат на Нобелова награда за мир