Румънският бизнесмен Каталин Хидег, собственик на компанията Санимед Интернешънъл (Sanimed International), е осъден от Букурещкия съд на четири години затвор за използване на фалшиви документи и пране на пари по дело за злоупотреби с еврофондове на стойност 3 милиона евро, съобщи Аджерпрес. 

Това е първият случай, разследван в Румъния от Европейската прокуратура (EPPO), ръководена от бившата шефка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши. 

По същото дело фирмата получи вчера наказателна глоба от 500 000 леи (еврото се разменя за 4,97 леи) и затваряне на един работен пункт за срок от три месеца. Съдът също така разпореди, че Хидег и Санимед Интернешънъл трябва да платят на министерството на инвестициите и европейските проекти сумата от 14 440 459 леи, допълва БТА. 

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Това е първият случай, разследван в Румъния от Европейската прокуратура (EPPO), ръководена от бившата шефка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши, като делото беше изпратено в съда през октомври 2022 г.

Според EPPO злоупотребите са свързани с отпускането на еврофондове за изследователски и развоен център в областта на медицинското възстановяване и биологичната реконструкция - RECUMED.

Проектът RECUMED е финансиран с европейски средства, а за да спечели търг, бизнесменът е използвал редица фалшиви и неточни декларации и документи. Между 2018 и 2020 г. той е получил безвъзмездни средства на стойност над 3 милиона евро.

Каталин Хидег става известен, след като една от неговите компании продаде 1,7 милиона маски на румънската държава на завишени цени, отбелязва агенцията. Дружеството се занимава с дистрибуция на алкохолни напитки и храни.