Осъждам по най-категоричен начин нападението срещу главния прокурор на Република България и пожелавам на г-н Гешев и семейството му да се възстановят от този травмиращ инцидент. Това се посочва в изявление на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

В Европейския съюз престъпниците, осмелили се да нападнат представител на съдебната власт, трябва да се възприемат като изключително опасни и борбата с тях следва да се води с изключителна решимост, допълва Кьовеши. Тя изразява очакване за пълно разследване на този случай.

Вярвам, че българските полицаи, прокурори и съдии ще предприемат всички необходими мерки за защита на върховенството на закона и независимостта на съдебната система в България, и няма да щадят усилия, за да изяснят случилото се, добавя тя. Според Кьовеши е необходимо да се установи кой е отговорен за събитието и как то е било допуснато.

Европейската комисия също заяви, че решително осъжда опита за бомбен атентат срещу главния прокурор на България. Научихме за това недопустимо действие, заяви на пресконференция говорител на комисията в отговор на въпрос.

Това е безсмислен и страхлив акт на насилие, който няма място в нашето общество. Очакваме националните власти да изправят решително и бързо извършителите на тази отвратителна постъпка пред правосъдието. Засега не бихме могли да предположим какви са причините за подобно нападение, добави говорителят.