Парламентът на Северна Македония одобри късно в неделя новото коалиционно правителство на страната, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След два дни разгорещени дебати депутатите в Скопие гласуваха с 62 гласа "за" и 51 "против" състава на новия кабинет начело с лидера на СДСМ Зоран Заев.

Заев, който беше начело на правителството и в периода от 2017 до началото на 2020 г., състави по-компактен кабинет с 19 министри - седем по-малко от преди. Девет министри или запазиха постовете си, или бяха преместени на нови. Седем от министерствата бяха дадени на етнически албанци.

Зоран Заев заяви пред депутатите, че новото му правителство ще се съсредоточи върху съживяването на икономиката, справянето с коронавируса и борбата с корупцията. Той обяви планове за нови чуждестранни инвестиции на стойност 1 милиард евро, 40-процентно увеличение на минималната заплата и пенсиите и реформа в правосъдието.

"Сега вече нямаме отворени етнически въпроси, сега всички сме равноправни. Сега всички съседи са ни приятели", каза още Заев в своята реч, благодари на гражданите за доверието и призова опозицията да сътрудничи в предстоящите четири години.

Според коалиционното споразумение с албанския Демократичен съюз за интеграция Заев ще предаде премиерския пост на етнически албанец, предложен от по-малкия коалиционен партньор, 100 дни преди изтичането на 4-годишния мандат на правителството през 2024 г. Това би бил първият случай, в който представител на албанското малцинство ще заеме тази позиция от обявяването на независимостта на страната през 1991 г.

Консервативната опозиция остро критикува новия кабинет, като го обяви за неспособен да се справи с пандемията от коронавирус и да изпълни обещанията си.

По време на парламентарния дебат няколкостотин души проведоха демонстрация пред представителството на Европейския съюз и пред сградата на парламента в центъра на Скопие, като протестираха срещу промяната на името на страната на "Северна Македония" и срещу "унижението" на македонската национална идентичност и достойнство.

Борисов поздрави "своя приятел"

Тази сутрин българският премиер Бойко Борисов написа във Фейсбук:

"Искрено желая успех на моя приятел Зоран Заев, който бе преизбран за министър-председател на Република Северна Македония. България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на своя най-близък съсед, водена от вярата, че процесът на присъединяване към ЕС ще бъде ключов двигател за реформи и стабилност. Трябва да продължим да работим за по-доброто бъдеще на гражданите и да развием отношенията между Република България и Република Северна Македония на нивото, на което винаги е трябвало да бъдат - на най-близки приятели.

През 2017 г. двамата със Заев лично подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество който не само отвори нова глава в историята на двустранните ни отношения, но и показа пред света, че страните от региона сме достатъчно зрели, способни и амбицирани да решаваме проблемите си сами".