Франция "не се нуждае от упълномощаване" за дипломатическите си ходове спрямо Иран. Това заяви днес френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан в косвена критика към президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера Тръмп обвини в Туитър френския президент Еманюел Макрон, че изпраща "смесени сигнали" към Техеран и че никой не го е упълномощавал да представлява Вашингтон.

Засилването на напрежението в Персийския залив "изисква политически инициативи за възстановяване на условията за диалог", каза Льо Дриан в изявление.

Той отбеляза, че дипломацията на Макрон е "напълно прозрачна" за партньорите на Франция и че САЩ са били информирани.

"Франция поддържа подписа си под ядрената сделка с Иран от 2015 г., също както другите подписали, освен САЩ", каза още Льо Дриан.

Той добави, че Париж "настоятелно изисква от (Техеран) да започне отново да спазва задълженията си".

Според договора Иран има право да обогатява уран до определени количества и то само за енергийни цели. САЩ едностранно се отказаха от споразумението и наложиха нови санкции на държавата от Близкия Изток. От ЕС все още не са се отказали о ядрения договор и настояват за нови преговори. Самият Иран заплашва, че ако санкциите продължат ще възобнови оръжейната си ядрена програма.