Специалният брой е двоен - с 32 страници вместо обичайните 16, с карикатура на първа страница на Бог с автомат през рамо и думите: "Година по-късно убиецът продължава да шета".

Вижте снимки >>

Броят е отпечатан в тираж от 1 милион и се продава и извън Франция. В Германия са изпратени 50 000 бройки, в Белгия - 40 000.

В броя има рисунки на убитите художници - Кабю, Волински, Шарб, Оноре, както и на външни автори, като министърката на културата Фльор Пелрен, кинозвездите Изабел Аджани и Жюлиет Бинош.

На първите страници се виждат събраните като на тайна вечеря живи и мъртви редактори и дълъг разказ за последната им сутрин заедно преди стрелбата на 7 януари 2015 г., предаде БНР.

Броят съдържа ревностни статии в защита на светската държава, обичайните заядливи карикатури с религиите, както и рисунки на загиналите карикатуристи.

Лоран Сурисо, с псевдоним Рис, който бе тежко ранен на 7 януари миналата година, публикува яростна редакционна статия в защита на светските принципи.

"Виждахме Франция като светски остров, където можеш да се подиграваш и да рисуваш без грижа за догмите" - пише Рис.

И още:

"Убежденията на атеистите и хората със светска нагласа могат да преместят повече планини от вярата на набожните."

Рисунката на Рис на първа страница изобразява Бог като извършител - брадат старец в окървавена роба, който носи автомат, с изображения на Света троица и Всевиждащо око над главата му. Оръжието, което носи, е подобно на използваното при атаките.

Решението да се вземе на прицел организираната религия привлече критики и от представители на църквата, и от политици във Франция и в чужбина още преди излизането на броя, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

В. "Осерваторе романо" го нарече нечестна атака срещу религията. "Под заблуждаващия флаг на " безкомпромисния секуларизъм", френският седмичник за пореден път забравя какво повтарят отново и отново лидерите на всяко вероизповедание, а именно - да се отхвърля насилието в името на религията. Да се използва Бог за оправдание на омразата е истинско богохулство, както папа Франциск подчерта няколко пъти. Изборът на "Шарли ебдо" е печален парадокс в един свят, който придава все по-голямо значение на "политическата коректност", почти до степен да изглежда смехотворно, и все пак не иска да признае и да уважава вярата в Бог на всеки верующ, независимо от религията му", писа ватиканският вестник.

"Когато ги чета, не винаги съм Шарли" - каза например бившият премиер Ален Жюпе.

"Шарли ебдо" обаче остана непреклонен, отбелязва ДПА.

Френският президент Франсоа Оланд почете вчера паметта на 17-те жертви, убити преди 1 година при кървавите атаки на ислямски екстремисти.