Първият дипломат на Ватикана архиепископ Пол Галахар е на посещение в Беларус, за да изрази загрижеността на папа Франциск за страната и местната католическа църква, се съобщава в изявление на Светия престол, цитирано от ДПА.

Архиепископът е да факто външен министър на Ватикана. Според беларуската агенция БелТА визитата му ще продължи до вторник. Той вече се е срещнал с беларуския външен министър Владимир Макей.

Смята се, че Галахар е първият западен дипломат, посетил Беларус след оспорваните президентски избори на 9 август, предизвикали масови протести и репресии от страна на властите.

Беларуският президент Александър Лукашенко обвини за ситуацията в страна след изборите и католическия епископ на Минск Тадеуш Кондрушевич, който не беше допуснат обратно в Беларус след посещение в Полша през август.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че кризата в Беларус може да бъде разрешена само от самите беларуси по пътя на диалога, се казва в изявление на говорителя му Стефан Дюжарик, предаде ТАСС.

Гутериш подчертава, че настоящата криза може да бъде разрешена само от беларуския народ чрез широкообхватен, приобщаващ диалог, който трябва да започне веднага в интерес на стабилизацията на ситуацията", се казва в документа.

Генералният секретар изразява силно безпокойство от използването на сила срещу мирни протестиращи и задържане на хора, които са упражнявали законните си демократични права.

Гутериш е загрижен и от използването на техника за сплашване на гражданското общество, пресата и представителите на опозицията, добави Дюжарик.

Европейският съюз настоява за спешен дебат за Беларус във висшия орган на ООН за защита на човешките права идната седмица, изтъквайки влошаването на ситуацията там, се изтъква в писмо на германския посланик в световната организация, оповестено вчера, предаде Ройтерс.

Продължаващото влошаване на ситуацията с човешките права във връзка с президентските избори през 2020 г., изисква от Съветът по правата на човека спешно да се занимае с този въпрос, посочи посланик Михаел фон Унгерн-Щернберг в писмото си до базирания в Женева Съвет.

Посланик Фон Унгерн-Щернберг, чиято страна в момента председателства ЕС, добави, че ще настоява за резолюция след дебата.