Папа Франциск заяви днес, по повод смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис, че всяка форма на расизъм е недопустима, но също така осъди последвалите прояви на насилие, предадоха Франс прес и ДПА.

"Не можем да толерираме, нито да си затваряме очите за никоя форма на расизъм или социално изключване и да твърдим, че защитаваме свещения характер на всеки човешки живот", каза Франциск на днешната си аудиенция, на която определи расизма като грях.

"В същото време трябва да признаем, че насилието от последните нощи е саморазрушително. Нищо не се печели с насилие, а много се губи", каза папата в специално послание към англоезичните вярващи, визирайки последвалите смъртта на Флойд размирици и мародерства в множество градове в САЩ.

Франциск заяви, че се моли "за мир на душата на Джордж Флойд и за всички, които са загубили живота си заради греха на расизма".

"Да се молим за утеха на скърбящите семейства и приятели и за национално помирение", каза папата.

След поредната нощ със сигнали за насилствено разпръскване на протест в САЩ и британският премиер Борис Джонсън, и полицията във Великобритания, дори и официален Китай - където нарушаването на човешките права често е критикувано - излязоха с позиции.

Хиляди се събраха на протест в Лондон

Хиляди хора се събраха в центъра на Лондон днес, за да протестират срещу полицейското насилие и обстоятелствата около смъртта на Джордж Флойд.

Много от протестиращите бяха облечени в червено и бяха с маски. Някои държаха транспаранти с надписи като "Обединеното кралство не е невинно: по-малко расистко пак е расистко" и "Расизмът е глобален проблем". Други скандираха "Джордж Флойд", "Животът на чернокожите има значение" и "Без справедливост няма мир", съобщиха репортери на Ройтерс от мястото на събитието. Някои скандираха обиди по адрес на президента на САЩ Доналд Тръмп и британския премиер Борис Джонсън.

Министър-председателят на Обединеното кралство заяви във връзка с гнева, избухнал в САЩ и възмущението и на други места след убийството на Флойд, че животът на чернокожите има значение, както и че подкрепя правото на протест, но когато това се прави по законен начин и при спазване на социалната дистанция.

"Разбира се, че животът на чернокожите има значение, и напълно разбирам болката и гнева не само в Америка, но и по целия свят, в това число и в нашата страна", каза той пред депутатите от британския парламент. "Както вече имах възможност да кажа, подкрепям и правото на протест. Единствено бих искал да изтъкна в тази връзка, че всякакви протести трябва да бъдат провеждани в рамките на закона, а в нашата страна протестите трябва да бъдат провеждани и в съответствие с правилата за социална дистанция", добави Борис Джонсън.

Помолен да коментира дали ще проучи въпроса за износа за САЩ на оборудване за борба с безредици, включително на сълзотворен газ и гумени куршуми, той отговори, че ще проучи всяка жалба.