Папа Франциск въведе днес радикални промени в законодателството на Католическата църква, които вменяват отговорност на епископите за сексуални злоупотреби или тяхното прикриване, и правят задължително докладването на такива случаи, като позволяват на всеки при необходимост да се оплаче директно на Ватикана, предадоха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Ако свещеник, монах или монахиня "забележи или има основателни причини да смята, че е извършено подобно (сексуално престъпление), този човек е длъжен да докладва незабавно", обяви папа Франциск в новия папски документ, издаден днес.

Това включва подаване на информация за всеки, който не е докладвал за сексуална злоупотреба или не е наказал виновниците.

Престъпленията, установени при изповед, са изключени от новия закон.

Папският декрет, който обхваща злоупотреби както с деца, така и с възрастни, задължава също всяка католическа епархия в света да изгради проста и достъпна система за докладване и насърчава местните църкви да използват съдебно-медицински експерти при разследванията, посочва Ройтерс.

Духовниците ще трябва да следват държавните закони и да изпълняват задълженията си да съобщават за злоупотреби на "компетентните граждански органи", съобщи Би Би Си.

Новите предписания бяха приветствани от някои наблюдатели, които твърдяха, че те полагат нова основа в опитите да се сложи край на сексуалното насилие от страна на духовници.

Католическата църква от години е раздирана от твърдения за сексуални посегателства над деца по целия свят, а Ватикана вече неведнъж обещава да изкорени проблема, отбелязва ДПА.

Указът на папата има за цел да промени начина, по който Църквата разследва случаите на злоупотреба. За първи път обаче духовници и други църковни служители ще бъдат задължени да разкрият всички твърдения, които са чули. Досега това беше оставено на преценката на всеки отделен човек.

Какво се промени от февруари досега

През февруари папа Франциск представи план за борба със сексуалните посегателства срещу деца в Католическата църква, който включва опростени процедури за жертвите да докладват за сексуални посегателства и включването на външни експерти във вътрешноцърковни разследвания.

Папата заяви тогава на среща на върха във Ватикана с епископи от цял свят, че жертвите искат "конкретни и ефективни мерки" след скандала с десетките хиляди твърдения за посегателства и за прикриване на такива действия в САЩ, Ирландия, Чили, Австралия и на други места през последните три десетилетия.

Папа Франциск обаче не подкрепи ключово искане на жертви на сексуални издевателства, а именно всички уличени във вина свещеници и всички епископи, които прикриват техните престъпления, да бъдат отстранени от духовенството.