Папа Франциск поздрави Джо Байдън за избирането му за президент на САЩ, предаде Франс прес.

"Новоизбраният президент Джо Байдън разговаря тази сутрин с Негово Светейшество папа Франциск. (Той) благодари на Негово Светейшество за благословията и поздравленията", се казва в комюнике на екипа на Байдън.

Байдън ще бъде едва вторият президент католик на Съединените щати след Джон Ф. Кенеди.

Победата на Джо Байдън, обявена от големи американски медии в събота, още не е призната от съперника му Доналд Тръмп, който твърди, че е имало изборни манипулации.

Бившият президент на САЩ Барак Обама описва в книгата "Обетована земя", която ще бъде публикувана следваща седмица, колко дълбоко е разделението в Америка и как оттеглянето на Доналд Тръмп, само по себе си, няма да е достатъчно за преодоляването му, предаде Франс прес.

"Може би най-притеснителното от всичко е, че нашата демокрация изглежда на път да изпадне в криза", пише той. "Криза, кореняща се в сблъсъка на две визии за това, какво е Америка и какво трябва да бъде", добавя той, като порицава потъпкването на нормите и на основните факти, на които са се опирали и републиканци, и демократи.

Обама приветства избирането на бившия си вицепрезидент Джо Байдън в Белия дом, но предупреждава да не се очакват чудеса в годините след Тръмп. "Знам също, че едни избори няма да решат проблема", пише той. "Нашето разделение е дълбоко, предизвикателствата пред нас са впечатляващи", добавя 44-ият президент на САЩ. Той обаче подчертава, че е "пълен с надежда" за бъдещето и вярва, че с "работа, решителност и добра доза въображение" САЩ може най-накрая да отразява "най-доброто у нас".