Палестинската автономия работи с представители на САЩ по план за управление на ивицата Газа след края на войната, съобщи "Блумбърг нюз" (Bloomberg News), позовавайки се на изявление на палестинския министър-председател Мохамад Ибрахим Щайе.

Предпочитаният изход от конфликта би бил ислямистката групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, да се превърне в сътрудник под ръководството на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), като помогне за изграждането на нова независима държава, която да включва Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим, заяви Щайе в интервю за "Блумбърг нюз", цитиран от Ройтерс.

"Ако те ("Хамас") са готови да постигнат споразумение и да приемат политическата платформа на ООП, тогава ще има възможност за разговори. Палестинците не бива да бъдат разделяни", каза Щайе, като добави, че целта на Израел да разгроми напълно "Хамас" е нереалистична.

Същевременно Тел Авив се е съгласил, по искане на САЩ, да отвори граничния пункт "Керем шалом" само за проверка и инспекция на хуманитарната помощ, доставена в Газа през пункта Рафах, каза вчера високопоставен американски служител, предаде Ройтерс.

От седмици Вашингтон обсъжда с израелците евентуалното отваряне на "Керем шалом", за да се ускори проверяването на камионите с хуманитарна помощ. Официалният представител на САЩ не уточни кога точно ще бъде отворен пропускателният пункт.

Израел обеща да унищожи подкрепяното от Иран палестинско движение "Хамас", след като ислямистки бойци извършиха редица нападения срещу градове и кибуци в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и отвличайки около 240 заложници, отбелязва Ройтерс.

По данни на министерството на здравеопазването на Газа, откакто Израел започна ответни военни действия в отговор на трансграничното нападение, са били убити най-малко 17 170 палестинци, а 46 000 са били ранени.