Полицията в Пакистан арестува бившия премиер и лидер на опозицията Имран Хан, докато се намира във Върховния съд по време на съдебно дело, съобщават ТАСС и тв каналът Geo-TV.

Арестът е извършен в Исламабад по разпореждане на вътрешното министерство на страната, а разпространените кадри показват изключително много полиция, която съпровожда и качва Хан до автомобил след задържането му.

Председателят на опозиционната партия "Движение за справедливост" е присъствал в този момент на съдебно дело за присвояване на средства от фонда "Ал Кадир тръст".

Хан е бил в съдебната палата и за да внесе гаранция по редица други дела, които се водят срещу него.

По време на речите на опозиционния лидер на митинги в цялата страна именно правителството, полицията и армията са сред мишените на неговата критика. Срещу Хан още от миналата година има повдигнати обвинения по силата на закона за заплахи към полицията и магистрат.

Бившият премиер обвини правителството също така, че е блокирало YouTube, за да попречи на достъпа "на живо" до речта му на политически митинг, съобщи Ройтерс.

Хан изнася пламенни речи на събрания в цялата южноазиатската държава, тъй като настояваше за нови избори, след като беше отстранен от власт през април чрез парламентарен вот.

Изказванията на Хан са били "в ущърб на поддържането на законността и реда и могат да нарушат обществения мир и спокойствие", заяви Пакистанският орган за регулиране на електронните медии (PEMRA) тогава и забрани речите му да бъдат излъчвани на живо.