Киргизстанските специални сили предприеха операция по задържането на бившия президент на страната Алмазбек Атамбаев, който е обвиняван в корупция и който е в конфликт с новия държавен глава Сооронбай Жеенбеков, предадоха световните агенции и БТА.

Местни медии публикуваха кадри, на които се вижда как въоръжени и униформени членове на специалните сили започват операцията по задържането на Атамбаев в село Кош Таш край киргизстанската столица Бишкек. По време на щурма на специалните сили са били ранени над 10 души. Те са основно привърженици на Атамбаев, събрали се около дома му. Според киргизстански медии в района имало 500 поддръжници на бившия президент. Сред ранените имало журналист и депутат от парламента, допълва ТАСС. Сред ранените има и член на силите на реда, допълва Франс прес.

По време на специалната операция по задържането на Атамбаев не е било използвано бойно оръжие, уверява Държавният комитет за национална сигурност на Киргизстан.

Местни медии обаче разпространяват кадри, на които се вижда мъж, ранен от куршум в крака, както и видеозаписи, на които се чуват стрелба и тътен от заглушителни гранати, допълва Франс прес.

Според поддръжници на Атамбаев специалните сили са атакували неговите привърженици, когато експрезидентът излязъл от дома си да ги приветства.

От щаба на Атамбаев първо съобщиха, че той е бил задържан и отведен в неизвестна посока, допълва ТАСС. После обаче съобщиха, че всъщност Атамбаев все още не е задържан и продължава да оказва съпротива на бойците на специалните сили. Засега е трудно да се каже с точност какво се случва в дома на Атамбаев, защото специалните сили не допускат никого до там, а от имота продължават да отекват изстрели, заяви представител на щаба на Атамбаев, предаде ТАСС.

Агенцията съобщава и за преустановяване излъчването по разпореждане на властите на телевизии, свързани с бившия президент.

Заради случващото се президентът на Киргизстан Жеенбеков е прекратил отпуската си и се е върнал в Бишкек, допълва ТАСС. Вътрешното министерство на страната път увери, че в самата столица обстановката е спокойна.

Алмазбек Атамбаев беше начело на Киргизстан до ноември 2017 г. В края на юни той беше обвинен в корупция. Заподозрян е между другото в незаконно придобиване на земи и в освобождаването на член на мафиотски клан. Атамбаев твърди, че тези обвинения са политическа маневра на новия държавен глава, който е и негов противник.

В края на мандата си Атамбаев успя с цената на политически маневри да наложи кандидатурата на Жеенбеков за държавен глава, който по това време беше негово протеже. Но отношенията между двамата бързо се влошиха, отбелязва Франс прес.

Агенцията допълва, че арестът на Атамбаев може да породи сериозни размирици в бившата съветска центалноазиатска република, разтърсена от две революции през 2005 г. и 2010 г.

ТАСС добавя, че руският президент Владимир Путин е бил информиран за случващото се в Киргизстан.

През юни Атамбаев беше в Русия за среща с Путин. Тогава руският президент изрази безпокойство за евентуални размирици в Киргизстан и призова за политическа стабилност там, припомня Франс прес.

Атамбаев е роден в Северен Киргизстан, който е урбанизиран и относително проспериращ, докато настоящият президент Жеенбеков е от юга, който е беден, преобладаващо селски и в който живеят узбекски и таджикски малцинства.