Полицията в Берлин се опитва да открие кой е отворил немаркирания гроб на бившия топ офицер от ЕсЕс (SS) Райнхард Хайдрих, висoкопоставен нацист, бивш шеф на Гестапо, убит от чешки партизани през 1942 година, съобщи Би Би Си (BBC).

Служител на Гробището на инвалидите в центъра на Берлин установи в четвъртък, че гробът е отворен.

Не са преместени кости, твърдят полицаи.

Хайдрих е ключов организатор на масовите убийства на европейски евреи, извършвани от нацистка Германия. През януари 1942 г. той председателства конференцията край езерото Ванзее*, където е взето "окончателното решение" на Хитлер за извършване на геноцид.

Отварянето на гроб може да бъде преследвано по германски закон срещу "оскверняване на гроб".

Съюзните окупационни сили в края на Втората световна война постановиха гробовете на видни нацисти да не се маркират, за да се предотврати превръщането им в светилища от нацистките симпатизанти.

Смята се, че който е отворил гроба на Хайдрих е имал вътрешна информация за местонахождението му.

Подобен инцидент се случи на гробището "Николай" в Берлин през 2000 г., когато групата на левицата отвори това, което твърдяха, че е гробът на Хорст Весел, убит нацистки офицер, убит през 1930 г., превърнат в мъченик и удостоен с нацистки химн. Групата твърди, че е хвърлила черепа на Весел в река Шпрее, но полицията отрече това, казвайки, че гробът е на бащата на Весел и останки от тялото не са извадени.

Embed from Getty Images

Хайдрих, по прякор "Касапинът", оглавява Главния офис за сигурност на Райха под ръководството на лидера на СС Хайнрих Химлер. Адолф Хитлер нарича Хайдрих "Човекът с желязното сърце". Хайдрих управлява в Бохемия и Моравия до месец май 1942 г., когато обучените от британци (във Великобритания) чешки партизани организират атентат, нападат лимузината му и той по-късно умира от нараняванията си.

Райнхард Хайдрих, висoкопоставен нацист, бивш зам.-шеф на Гестапо

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Като отмъщение нацистите унищожиха село Лидице, убивайки всички мъже и юноши и депортирайки жените и децата в концлагери.

*Ванзейска конференция е съвещание на представители на министерствата и други властови структури на нацистка Германия, проведено в Берлин на 20 януари 1942 г. край езерото Ванзее във вила Марлир. На тази конференция е прието решение за начините и способите за привеждане в ход на "Окончателното решение на еврейския въпрос" - програма за геноцид над еврейското население на Европа, за която понастоящем се използва терминът "Холокост".