10-месечно момиченце, отведено от сиропиталище в украинската Херсонска област по времето, когато тя бе под контрол на руските сили, се оказа осиновено от лидера на "Справедлива Русия" Сергей Миронов и съпругата му Инна Варламова. Това показват документи, разкрити от от BBC Panorama.

Това е първият документиран случай на осиновяване на украинче от руски политик от такъв ранг. 70-годишният Миронов е депутат в Руската дума и ключов съюзник на президента Владимир Путин. Лидерът на "Справедлива Русия" активно подкрепя войната в Украйна, а партията му предложи в Държавната дума Украйна да бъде призната за терористична държава.

Миронов и Варламова сключват официално брак през октомври 2022 г., два месеца след като 55-годишната Инна пристигна в Херсонска област с депутатката от "Справедлива Русия" Яна Лантратова. Двете посещават местната болница, където медиците лекуват от бронхит 10-месечната Маргарита Прокопенко. Момиченцето се отглежда в сиропиталището в Херсон, тъй като майката се е отказала от правата си след раждането, а бащата е починал. Детето обаче има други роднини в Украйна.

Според началничката на отделението по педиатрия д-р Наталия Лютикова съпругата на Миронов е пристигнала в болницата с Татяна Завалская, ръководител на местното сиропиталище, назначена от руските власти.

Варламова се представила за отговарящия за детските въпроси в Москва. Седмица по-късно Маргарита е изписана от болницата, а на персонала в сиропиталището е казано да я подготвят за път. "Всички се страхувахме, всички ни беше страх", разказва една от сестрите в детския дом Любов Савко. По думите ѝ руснаци, някои в камуфлажни дрехи, един с черни очила, пристигнали за момиченцето.

Маргарита е едно от 48 деца, изчезнали от Херсон, докато областта е под контрол на руските сили (до ноември 2022 г.). Според официалната версия детето е откарано в Москва за преглед и рехабилитация. Петмесечното разследване на Би Би Си обаче разкрива, че момиченцето е осиновено от Сергей Миронов и Инна Варламова през ноември 2022 г., а името му е сменено от Маргарита Прокопенко на Марина Сергеевна Миронова. 

През март т.г. Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския държавен глава Владимир Путин и на комисаря по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова по обвинение в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно престъпление.

Москва признава, че е прехвърлила хиляди деца извън Украйна, но казва, че това е направено изключително за защита на сираци и на деца, изоставени във военната зона.