До 2025 г. поне 55% от битовите отпадъци (от домакинствата и бизнеса) трябва да бъдат рециклирани, гласи текст одобрен в Европейския парламент в сряда, както е договорен със Съвета на министрите на ЕС. Този дял ще се покачи до 60% до 2030 г. и до 65% до 2035 г.

България е рециклирала 32% от отпадъците през 2016 г.

До 2025 г. 65% от материалите за опаковки трябва да бъдат рециклирани, а 70% – до 2030 г. Предвидени са отделни цели за различните видове опаковъчни материали като хартия и картон, пластмаса, стъкло, метал и дърво. 

Сметищата да станат изключение

Предложението за законодателен акт също така ограничава дела от битови отпадъци, който може да бъде депониран в сметища, до максимум 10% до 2035 г. Частта от отпадъците в България, която е изхвърлена на сметища през 2016 г., е 64%.

Текстилните продукти и опасните отпадъци от домакинствата ще трябва да бъдат събирани разделно до 2025 г. До 2024 г. биоразградимите отпадъци ще трябва да бъдат събирани разделно или да бъдат рециклирани като компост в домашни условия.

Намаляване на хранителните отпадъци с 50%

В съответствие с целите на ООН за устойчиво развитие държавите членки трябва да се стремят да намалят хранителните отпадъци с 30% до 2025 г. и с 50% до 2030 г. За да се предотврати изхвърлянето на храни, държавите членки трябва да предоставят стимули за събирането на непродадени храни и тяхното безопасно преразпределение.

Осведомеността на потребителите относно значението на датите на етикетите „Използвай до“ и „Най-добър до“ също трябва да бъде подобрена според евродепутатите.

Докладчикът Симона Бонафе (С&Д, Италия) заяви, че с този пакет Европа поема категоричен ангажимент към устойчивото икономическо и социално развитие, което най-накрая ще интегрира индустриалните политики и опазването на околната среда.

Кръговата икономика не е само политика за управление на отпадъците, а и начин за оползотворяване на суровините и избягване на прекомерното използване на намаляващите ресурси на нашата планета чрез дълбоки иновации в нашата производствена система, отбеляза Бонафе, цитирана в съобщение на ЕП.

Този пакет съдържа важни мерки за управление на отпадъците, но също така отива по-далеч, като установява правила, които взимат предвид целия жизнен цикъл на даден продукт, и има за цел промяна в поведението на предприятията и потребителите. За първи път държавите членки ще бъдат задължени да следват единна и споделена законодателна рамка, изтъкна докладчикът.

*Кръговата икономика предполага намаляването на отпадъците до минимум, както и повторното използване, поправката, преустройството и рециклирането на съществуващите материали и продукти. Преминаването към една по-силна кръгова икономика ще намали натиска върху околната среда, ще увеличи сигурността на доставките на суровини, ще повиши конкурентоспособността, иновациите и растежа, както и ще създаде работни места.