Полицията в Хонконг използва лютив спрей, за да разпръсне антиправителствени демонстранти, които хвърляха камъни и блокираха булевард пред местното командване на китайската армия и в близост до мащабен митинг, предадоха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Протестиращите се бяха събрали вечерта в парка "Тамар" за мирна демонстрация по повод петгодишнината от създаването на протестното Движение на чадърите, блокирало през 2014 г. улиците на Хонконг в продължение на 79 дни. На митинга в парка активистът Джошуа Уон, който преди това бе обявил, че ще се кандидатира на местните избори, произнесе реч и насърчи хората да противостоят на злото.

Имаше минути на мълчание в памет на хората, загубили живота си в протестите преди пет години. Хиляди хора слушаха рокгрупа, изпълняваща песни на "Бийтълс", когато в периферията на митинга избухна насилие.

Демонстранти, повечето в черни дрехи и с маски на лицата, издигаха обидни лозунги и хвърляха камъни към полицаите, които използваха лютив спрей и водни оръдия, за да отблъснат протестиращите от сградата на хонконгското законодателно събрание. Демонстрантите осветяваха с лазерни фенери кръжащия отгоре хеликоптер.

Засега няма данни за пострадали в сблъсъците.