Срещата на лидерите на Сърбия и Косово, която трябваше да се състои в Париж на 1 юли в присъствието на френския президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, се отлага, съобщи Танюг.Това потвърди за Дойче веле пресслужбата на германското правителство, което е съорганизатор на срещата.

"Германия и Франция остават в близък контакт с Косово и Сърбия", се казва в отговора на германското правителство, без да се уточняват други подробности.

Кабинетът на френския президент Еманюел Макрон също потвърди за радио Свободна Европа, че срещата е отменена, съобщи косовската телевизия РТК.

Франция и Германия организираха на 29 април в Берлин среща, посветена на Западните Балкани, на която Макрон и Меркел призоваха Сърбия и Косово да подновят диалога си.

Следващата среща на балканските лидери бе планирана на 1 юли в Париж. Сърбия обаче поставя като условие за подновяване на диалога отмяната на 100-процентовите косовски мита за сръбски стоки, а Косово иска Сърбия да признае независимостта му и да не пречи на членството му в международни организации.