Останките на 605 души, за които се смята, че са били убити от екстремистите от "Ислямска държава", са ексхумирани близо до затвор в Северен Ирак през последните две години, предаде ДПА, като се позова на правителствена агенция.

През 2014 г. "Ислямска държава" завладя големи територии в Северен Ирак и по-късно беше обвинена в извършването на жестокости там, припомня агенцията.

Терористичната милиция е отвела около 600 души от затвора в северната област Бадуш и ги е убила в близост до воден път, заяви Дияа Карим, ръководител на отдела за масови гробове в свързаната с правителството Фондация на мъчениците. Самоличността на останалите пет жертви не се съобщава.

"Процесът на отваряне на гробовете отне повече от две години и доведе до изваждането на 605 тела", съобщи Карим на пресконференция в Багдад в неделя, според иракската държавна информационна агенция ИНА, цитирана от БТА.

Тленните им останки са предадени на органите на съдебната медицина за идентификация.

Първата група от 78 тела сред жертвите от затвора е идентифицирана, заяви ръководителят на правителствения отдел по съдебна медицина Зейд Али.

През декември 2017 г. иракското правителство обяви военна победа срещу "Ислямска държава". Оттогава Ирак е разкрил масови гробове на хора, за които се смята, че са били убити от членове на терористичната организация в няколко района на страната, припомня ДПА.