Предполагаема морска мина беше открита днес от румънски гранични полицаи в ръкава Килия, част от делтата на река Дунав, съобщава телевизия Диджи 24.

Граничните полицаи са уведомили министерството на отбраната, което е изпратило водолази, специализирани в подобни операции, за да я унищожат.

Телевизията уточнява, че пиротехнически екип на Инспектората за извънредни ситуации се намира в района на село Патладжанка, където е бил идентифициран сферичен метален предмет, приличащ на морска мина.

Районът е поставен под наблюдение до пристигането на водолази от министерството на отбраната.

Според първоначални информации е възможно мината да е била използвана през Втората световна война, отбелязва Диджи 24.

Граничната полиция не позволява преминаването на плавателни съдове през тази зона на ръкава Килия.

Междувременно днес започна многонационалното учение "Морски щит 24" (Sea Shield 24) в крайбрежната зона на Черно море и река Дунав. Над 2200 военни от Румъния и страни съюзнички в НАТО участват в учението, организирано от Румънските военноморски сили в периода 8-12 април.

В "Морски щит 24" участват военни от България, Франция, Грузия, Гърция, Италия, Великобритания, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, Турция и Съединените щати.

В рамките на учението военните ще участват в мисии по борба с незаконните дейности в морето и реката, речен и морски контрол, издирване и спасяване в морето, оказване на помощ на плавателен съд, намиращ се в затруднение, и обезпечаване на сигурността на критична инфраструктура. Военните ще използват 27 морски и речни плавателни съда, 17 самолета и 91 превозни средства и лодки, посочва цитираният източник.